Doi muzicieni de excepţie, Răzvan Suma şi Daniel Goiţi, şi două instrumente magice, un violoncel şi un pian, se aliniază la startul unei noi călătorii muzicale de neratat: turneul naţional Vă place Beethoven?, care se va desfăşura între 11 şi 30 octombrie 2017, în 8 oraşe din România.

Ajuns la ediţia cu numărul 6, turneul Vă place…? a fost iniţiat în 2012 de violoncelistul Răzvan Suma, iar de atunci publicul a urmărit fascinat povestea unei aventuri muzicale care a crescut de la etapă la etapă: de la Bach la Brahms, de la tango la Schumann, anul acesta turneul lansează o nouă provocare: Vă place Beethoven?

Într-un duet instrumental care se anunţă spectaculos, cei doi muzicieni protagonişti ai turneului, Răzvan Suma şi Daniel Goiţi vor interpreta trei sonate pentru pian şi violoncel semnate de celebrul compozitor german: Sonata în la major, op. 69, nr. 3, reper absolut şi revoluţionar al genului, alături de Sonata în do major, op. 102, nr. 1, şi de Sonata în re major, op. 102, nr. 2.

„Turneul Vă place…? îsi dovedeşte constanţa, la al şaselea titlu, afirmă Răzvan Suma. Pornim într-o aventură nouă cu Vă place Beethoven?, împreună cu pianistul Daniel Goiţi, într-un maraton muzical pe durata a mai bine de două săptămâni. Ne-am propus în acest an să oferim publicului o incursiune în universul Sonatelor pentru violoncel şi pian de Beethoven. Sunt convins că această alegere va aduce un răspuns cum nu se poate mai inspirat la provocarea noastră: Vă place Beethoven? La această întrebare nu răspundem doar noi, instrumentiştii fascinaţi de universul acestui titan al muzicii clasice, care a consacrat sonata ca gen muzical şi a acordat violoncelului şi pianului rol de protagonişti egali în aceste compoziţii denumite de muzicologi sonate totale, fluide. Răspunde publicul, în primul rând, şi sunt convins că va fi un răspuns unanim, fără echivoc. Ne întâlnim la Timişoara, la startul turneului, pe 11 octombrie. Vor urma pe harta aventurii noastre din acest an Sfântu – Gheorghe, pe 14 octombrie, Alba Iulia pe 15 octombrie. Ajungem la Deva pe 16 octombrie, la Bistriţa pe 17 octombrie şi la Iaşi pe 18 octombrie. Venim la Sala Radio pe 24 octombrie, şi vom încheia turneul la Piteşti, pe 30 octombrie. Vă invităm să pornim la drum împreună!”.

Solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români. A susţinut sute de recitaluri şi concerte în România şi în străinătate şi a participat la festivaluri internaţionale de prestigiu. Suita de proiecte Vă place Bach?, Vă place Brahms?, Vă place tango? sau Vă place Schu…? l-a plasat pe Răzvan Suma în topul celor mai cunoscuţi şi apreciaţi violonceliştilor români. La acestea se adauga turneele Seară spaniolă şi Seară britanică şi turneele grupului ArgEnTango – Piazzolla, o poveste autentică, dar şi proiectul şi Tango la Cetate.

Pianistul Daniel Goiţi, absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, şi-a desăvârşit formarea artistică în cadrul Academiei de Arte din Berlin, a fost invitatul unor importante festivaluri şi a realizat concerte şi recitaluri în Grecia, Austria, Republica Moldova, Franţa, Ungaria, Germania, Marea Britanie şi SUA. A concertat în România alături de cele mai importante orchestre şi a susţinut recitaluri în ţară şi peste hotare. A fost distins cu premii la numeroase competiţii naţionale, a obţinut Premiul I al Concursului George Enescu şi Premiul I la Concursul Internaţional Arthur Schanbel din Berlin, iar în prezent este invitat să jurizeze în cadrul unor importante concursuri muzicale.

Artiştii dedică seria acestor concerte unei cauze caritabile. De 25 de ani, Hospice Casa Speranţei există în România pentru a oferi sprijin gratuit copiilor şi adulţilor cu boli incurabile. Pentru că ştim cât de mare este nevoia de servicii de îngrijire paliativă, ne alaturăm demersurilor Hospice şi îi îndemnăm pe spectatorii şi prietenii noştri să se implice alături de noi, prin donaţii, redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit sau orice altă formă de susţinere a acestei cauze (www.hospice.ro).

Itinerar:

11 octombrie, ora 19:00: Timişoara, Sala Capitol.
14 octombrie, ora 19:00: Sfântu-Gheorghe, Centrul de Cultură Arcuş.
15 octombrie, ora 19:00: Casa de Cultură, Alba Iulia.
16 octombrie, ora 19:00: Sala Pro Arte, Deva.
17 octombrie, ora 19:00: Bistriţa, Sinagoga.
18 octombrie, ora 19:00: Iaşi, Aula BCU.
24 octombrie, ora 19:00: Bucureşti, Sala Radio.
30 octombrie, ora 19:00: Piteşti, Sala Filarmonicii.

Organizatori: Asociaţia Culturală „Analia Selis”. Coproducător: Centrul Cultural Media Radio România. Partener oficial: BMW. Proiect co-finanţat de UCIMR. Trasportator aerian oficial: Air France / KLM. Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Actualităţi, Orchestrele şi Corurile Radio România, TVR3, România Liberă, Caţavencii, Hotnews.ro, Business Review, Cariere, Forbes, Ziarul Metropolis, 9AM, Urbo.ro, Garbo, Media Trust, România TV. Sponsori: Sensi Blu, Vestra Grupul Elsaco, Cai de Vis.

Un proiect Radio România