Vineri, 10 noiembrie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio propune un concert – eveniment dedicat dialogului cultural între România și Polonia, care o va avea ca invitată pe violonista de origine poloneză Marta Kowalczyk, în prezent concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Basel, Elveția. La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul german Gerd Schaller.

Organizat în colaborare cu Institutul Polonez din București, concertul este programat în preziua aniversării a 99 de ani de la cucerirea independenței de către Polonia și celebrează, în același timp, 80 de ani de la înființarea primului Institut de Cultură Poloneză la București și de la stabilirea relațiilor culturale româno-poloneze.

Conceput ca un dialog între muzica clasică și muzica contemporană, dar și între muzica românească, poloneză și repertoriul clasic european, programul concertului va debuta cu o lucrare în primă audiție, Spini, de Dan Dediu. Va urma Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră, op. 35, semnat de compozitorul polonez K. Szymanowski, iar seara se va încheia cu Simfonia nr. 5 în mi minor, op. 64, de P. I. Ceaikovski.

Câștigătoare a prestigiosului premiu Royal Philharmonic Society Award, Marta Kowalczyk a susținut numeroase concerte și recitaluri în săli de concerte renumite, ca Wigmore Hall sau Concertgebouw, și a colaborat cu nume sonore ale scenei muzicale internaționale.

Gerd Schaller este o prezență binecunoscută publicului de la Sala Radio pentru colaborările sale frecvente cu cele două orchestre simfonice ale radioului public, fiind un muzician foarte apreciat pentru varietatea abordărilor sale stilistice, de la repertoriul simfonic la cel de operă.

 Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Începând din noua stagiune, biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se vor achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

 

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro. 

 

 Biografii

GERD SCHALLER

Un muzician rafinat, Gerd Schaller este o prezenţă deja constantă pe scena Sălii Radio. Muzicianul şi-a început cariera prin colaborarea cu Opera de Stat din Hanovra, iar repertoriul său extrem de bogat cuprinde atât lucrări din repertoriul simfonic și vocal-simfonic, cât şi de operă, incluzând o variată paletă stilistică. Este cunoscut ca un expert în ceea ce priveşte creaţia lui Antonin Bruckner, Societatea Americană Bruckner conferindu-i Medalia de onoare Kilenyi. Înregistrarea Simfoniei în fa minor de Bruckner a fost catalogată drept cea mai bună înregistrare Bruckner a anului (2017).

Gerd Schaller a colaborat cu Orchestra de Stat şi Orchestra Filarmonică Radio NDR din Hanovra, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra Simfonică a Teatrului Naţional din Praga, Orchestra Radio din München, Orchestra Operei Naţionale din Varşovia, cu ansamblul Münich Bach Soloists. A fost dirijor principal al Orchestrei Teatrului de Stat din Braunschweig şi director muzical al Teatrului din Magdeburg.

Artistul este în prezent director artistic al Ebrach Summer Music Festival şi profesor de dirijat la Universitatea de Muzică şi Teatru din Hanovra. Ca un pasionat de operă, Gerd Schaller a abordat atât opere deja celebre de R. Wagner, R. Strauss şi G. Verdi, cât şi titluri mai puţin interpretate, precum  Wozzeck de A. Berg, Hérodiade de J. Massenet, Die tote Stadt de E. W. Korngold, Fedra de J. S. Mayr, iar înregistrarea operei Merlin de C. Goldmark a primit Premiul Echo Classik pentru cea mai bună înregistrare de operă a anului 2010.

 

  

MARTA  KOWALCZYK

Cu o pasiune specială pentru vioară, Marta Kowalczyk concertează atât în calitate de solist concertist, cât şi în diverse ansambluri camerale, păşind pe scene din cele mai cunoscute, alături de artişti renumiţi, ca Salvatore Accardo, Barry Douglas, Arto Noras, Antoni Wit, Bruno Giuranna, Krzysztof Penderecki. S-a născut în Polonia şi a început să desluşească tainele muzicale prin intermediul viorii, la vârsta de şapte ani. A studiat la Universitatea de Muzică Frederic Chopin din Varşovia, cu Jan Stanienda, apoi la Academia Regală din Londra, la clasa lui György Pauk. În 2017 a absolvit şi cursurile Academiei Stauffer din Cremona, unde a studiat cu maestrul Salvatore Accardo.

De-a lungul anilor a fost distinsă cu Royal Philharmonic Society Award, J&A Beare Prize, a mai primit Marele Premiu şi două premii speciale la Concursul Internaţional de Muzică de Cameră Ludwig van Beethoven din Polonia. A obţinut premii I la Concursul Internaţional de Vioară din Bled Slovenia, la Concursul Internaţional pentru Vioară din Belgrad, precum şi Premiul special la Concursul Internaţional de Vioară din China.

A susţinut concerte şi recitaluri la Wigmore Hall, sala de concerte Lutosławski, sala Filarmonicii din Bratislava, precum şi la Concertgebouw, St. Martin-in-the-Fields, St. James Piccadilly; a concertat alături de Orchestra Filarmonicii Naţionale din Polonia, Orchestra Filarmonicii din Cracovia, Sinfonia Varsovia, Sinfonia Iuventus, Orchestra Radio din Polonia, Orchestra Radio din Budapesta. A fost invitata unor festivaluri de prestigiu, ca Festivalul Chopin and His Europe, Festivalul Beethoven Easter şi Festivalul Salerno Music.

În stagiunea 2017-2018, violonista va interpreta Concertul nr. 2  – Metamorphosen, de K. Penderecki, împreună cu Salvatore Accardo şi Bruno Giuranna, va susţine concerte de muzică de cameră în Italia, iar în calitate de solistă va concerta alături de Zielona Gora Philharmonic Orchestra, Wrocław Philharmonic Orchestra, iar în Coreea va participa la Busan Maru International Music Festival.

Din 2017 este concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Basel şi este reprezentată de Asociaţia Ludwig van Beethoven.

Noemi Vidu