Premieră: lansare a dublului CD Cantemir Melo cu integrala compozițiilor principelui Dimitrie Cantemir  

 

București, 20 noiembrie 2017 – Integrala compozițiilor muzicale sub semnătura Principelui Dimitrie Cantemir a fost înregistrată, în premieră în România, de către Ansamblul de Muzică Veche Anton Pann. A rezultat dublul CD – Cantemir Melo – care se lansează într-o ediție princeps printr-un concert susținut de formația Anton Pann și invitații săi duminică, 3 decembrie 2017, de la ora 19.00, la Sala Radio.

 

Este pentru prima dată în România că se înregistrează integrala pieselor care sunt atestate de toți cercetătorii că aparțin cu siguranță Prințului Dimitrie Cantemir. Ca în toate proiectele noastre, am combinat o muncă minuțioasă de documentare și cercetare de manuscrise, pentru o recuperare istorică necesară, cu provocarea și bucuria de a re-crea pentru publicul de azi sound-ul secolului al XVIII-lea, pe care îl vom și aduce pe scenă”, spune Constantin Răileanu, inițiatorul proiectului și coordonatorul Ansamblului de Muzică veche Anton Pann.

 

Pentru interpretarea pieselor de pe disc au fost utilizate fotocopii după manuscrisele lui Dimitrie Cantemir, precum și variantele de transpunere din notația creată de principe. Instrumentele folosite au fost oud, kanun, daire, bansuri, duduk, dar și instrumente specifice orchestrelor occidentale – vioară, violoncel și flaut.

Cantemir Melo este un dublu CD-obiect, ale cărei detalii elaborate amintesc de estetica predominantă a Principatelor Române în secolul XVIII: grafică inspirată din liniile arhitectonice orientale, ștanță pe copertă cu foiță de aur, cusături pe cotor pentru a aminti de cărțile Evului Mediu. CD-ul conține, de asemenea, o broșură care punctează evoluția muzicală a lui Dimitrie Cantemir, precum și contextul istoric al vremii sale.

 

La concertul de lansare Cantemir Melo de la Sala Radio, alături de Ansamblului de Muzică Veche Anton Pann (Constantin Răileanu – voce, percuție – daire, kanun, dirijor și orchestrator, Sabin Penea – vioară, Alexandru Stoica – oud, Issam Garfi – flaut bansouri și ney, Andrei Nițescu – violoncel și Oana Benko – video-proiecție), vor fi pe scenă: invitatul special Emmanuel Hovhannisyan (Armenia, duduk), Ghassan Bouz ( Liban, percuții) și  pentru cea de a doua parte a concertului se vor alătura Grupul de Muzică Bizantină Anton Pann, Adrian Flautistu (contrabas) și Cvartetul Solartis.

 

Proiectul Cantemir Melo este finanțat de către AFCN. Concertul este produs de Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann, co-producător fiind Radio România.

Pentru mai multe detalii, persoana de contact Oana-Lucia Benko, tel: +40 765 251 351, e-mail: oana@antonpann.ro
Despre Dimitrie Cantemir (1673-1723), domn al Moldovei și erudit de talie europeană

Dimitrie Cantemir, pe lângă activitățile sale politice, filosofice, teologice, geografice și literare a fost cea mai importantă figură a culturii muzicale din sud-estul european și otoman din secolele XVIII-XIX. Polimat și poliglot, el realizează primul tratat științific al muzicii laice din vremea sa și lasă posterității cea mai bogată colecție de opere muzicale (351, compoziții proprii și ale diferiților autori, începând cu ~ sec. XV). Dincolo de minunatul tezaur pe care l-a colecționat, Cantemir oferă informații importante despre stil, act componistic, interpretare și principii de realizare și funcționare a modurilor muzicale din vremea sa și din tradiție.

Despre Ansamblul de Muzică Veche Anton Pann

Ansamblul Anton Pann și-a ales ca misiune sa redescopere frumusețea muzicii vechi românești și să o împărtășească, în bucurie, cu publicul. Grupul a luat ființă în anul 2004 și a atras tineri muzicieni, absolvenți ai Universității Naționale de Muzică, uniți de pasiunea lor comună de a aduce la lumină valori culturale muzicale dintre secolele XIV și XIX.

Autenticitatea muzicii lor se bazează atât pe folosirea instrumentelor tradiționale, pentru un sound ce redă cât mai fidel emoția epocii, cât și pe o amplă activitate de cercetare în urma căreia au fost descoperite documente vechi și manuscrise, aflate în custodia unor biblioteci din țară sau în arhivele unor mănăstiri și biserici din România.

Pentru a face publicul să se bucure de frumusețea acestei muzici, așa cum era ea cântată în urmă cu secole la curțile boierești și în conacele domnești, muzicienii din grupul Anton Pann au studiat sistemele muzicale vechi, cu microintervale, ornamentația specifică. Astfel, cu fiecare concert al Ansamblului Anton Pann frumsețea de mult uitată a muzicii vechi renaște în luminile scenei și compozitori valoroși din vechime, precum Dimitrie Cantemir, Anton Pann, Gheorghe Ucenescu, Mitropolitul Veniamin, Costache, Ioan Căianu, Ali Ufki, Sultanul Abdul Aziz, Tambur Cemil Bey și mulți alții revin în actualitate, iar culegeri anonime, precum Codex Moldaviae, Codex Transilvaniae, Codex Valahiae etc. au șansa să fie  redescoperite de public.

Muzica Ansamblului Anton Pann readuce în atenția unei audiențe tot mai numeroase, prin căldura interpretării, a ornamenticii și ritmicii specifice savoarea muzicii de curte, delicatețea formelor clasice de sorginte orientală și, totodată, un suflu nou de energie transpusă prin orchestrația actuală, vivacitatea tinereții interpreților și devotamentul lor față de muzica pe care o propun. Pentru a crea o experiență cât mai bogată pentru audiență, concertele Anton Pann sunt adesea însoțite de video-proiecții, jocuri de lumini, inserții actoricești etc. Unele concerte se bucură de prezența unor muzicieni internaționali celebri sau de experimentări care presupun intercalarea muzicii vechi cu inserțiuni electro și jazz.