Violoncelistul RĂZVAN SUMA – cunoscut publicului din întreaga țară prin numeroasele turnee pe care le-a prezentat începând din anul 2012, cum ar fi suita Vă place BACH?Vă place BRAHMS?Vă place TANGO?, Vă place SCHU…? sau Vă plaCello? sau turneele grupului ArgEnTango – vă invită miercuri, 28 noiembrie (19.00) la Sala Radio!

Alături de Orchestra de Cameră Radio, Răzvan Suma va interpreta Haydn – Concertul nr. 2 pentru violoncel şi orchestră. Despre Haydn – considerat unul dintre cei mai prolifici compozitori din toate timpurile – Mozart spunea: ”Doar el deține secretul de a mă face să zâmbesc și de a atinge ce e mai adânc în sufletul meu”.

Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului CRISTIAN OROŞANU, care s-a aflat la pupitrul unor ansambluri de prestigiu ca: Orchestre de Paris (în cadrul Festivalului de la Aix-en-Provence), Orchestre National Bordeaux Aquitaine, BBC Scottish Orchestra, Orchestre National Porto, a filarmonicilor din Strasbourg, din Bruxelles ş.a.

Seara de la Sala Radio vă propune și întâlnirea cu o partitură semnată de Mozart  – Divertisment pentru orchestră de coarde în Re major și două lucrări create de compozitori români: Constantin Silvestri – Trei piese pentru orchestră de coarde și Paul Constantinescu – Concert pentru orchestră de coarde.

 

CRISTIAN OROŞANU a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor permanent al Filarmonicii din Braşov. Anul 2005 i-a adus dirijorului român două recompense, una în ţară (Premiul Criticii Muzicale din România) şi una în Danemarca (Premiul II la Concursul internaţional de dirijat Malko – Danemarca). Dirijorul Cristian Oroşanu este fondatorul orchestrei de cameră Kamerata Kronstadt (Brașov). Fascinat de lumea operei, Cristian Oroşanu a fost pe rând dirijor permanent al  Operelor Naţionale din Bucureşti, Cluj şi Iaşi, iar peste hotare a fost invitat în Franţa, Austria sau Japonia. Repertoriul său liric cuprinde peste 40 de titluri.

 

 

 

RĂZVAN SUMA este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca Auditorio Nacional de MadridTeatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursall din San Sebastian sau Casa da Musica din Porto.

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz. Răzvan Suma a realizat din 2006 până în prezent şase turnee în formulă de trio – Romanian Piano Trio sau Trio Strad – alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. De asemenea, alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele Cellissimo, Răzvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

 

 

 

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

                 Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

                Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.