< Despre Big Band Radio

 

Simona Strungaru este pianistă, dirijor de orchestră, orchestratoare și compozitoare. Din 2022 este dirijoarea Big Band-ului Radio România și membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. În 2010, Simona Strungaru a dirijat premiera mondială a operei S.A.L.O. (Standard American Lexicographical Opera) de Michael Karr, la Grand Theater Groningen, Olanda.

Sub bagheta sa au evoluat ansambluri ca Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Orchestra Filarmonicii Banatul și Big Band-ul din Timișoara, Orchestra și Corul Filarmonicii din Târgu Mureș, Orchestra și Corul Filarmonicii Oltenia din Craiova, Orchestra Filarmonicii din Sibiu, Orchestra Filarmonicii din Botoșani, Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea ș.a. În 2021 a fost invitată să compună și orchestreze pentru Balkan Youth Jazz Orchestra, în Muntenegru.

Din anul 2009, a început să dirijeze big band-uri precum Modern Balkan Jazz Orchestra la Blue Note Hall din Amsterdam. S-a aflat la pupitrul ansamblului Bucharest Jazz Orchestra în cadrul Bucharest Jazz Festival – București, acompaniindu-l pe renumitul trompetist Alex Sipiagin, în concerte eveniment precum dublul tribut Ella Fitzgerald / Maria Tănase cu Irina Sârbu ca solistă, în producțiile Urban Sky Swing la Teatrul Național București etc. Printre artiștii cu care colaborează se numără Irina Sârbu, Adrian Nour, Nae Caranfil, Berti Barbera, grupul vocal Blue Noise, Alice Francis și compania de dans Jazz Roots Bucharest.

Este dirijor permanent al ansamblului de muzică contemporană SonoMania, alături de care participă la festivaluri precum Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, Innersound, Festivalul Meridian, Festivalul Cluj Modern, Festivalul Muzicii Românești de la Iași sau Bucharest Gaming Week. Împreună cu SonoMania a realizat proiectele de operă contemporană Fidelio ești tu (2020) și Opera in Your Pocket (2022). A semnat opera de cameră E vina Ta, pe un libret de Mara Căruțașu, ce a avut premiera la Teatrul Odeon, în septembrie 2022, în cadrul proiectului Opera in Your Pocket, în regia Elenei Morar.

În 2015 a lansat orchestra și conceptul Simona Strungaru Symphonics, în cadrul Nopții Albe a Bucureștiului, interpretând în premieră compoziția proprie Suita Simfonică ’Gaston’ pentru orchestră și live visuals. Simona Strungaru Symphonics a realizat și colaborări cu artiști din zona muzicii comerciale, concretizate în concerte precum Voltaj din toata inima simfonic, Urma Simfonic sau Cobzality Simfonic.

În 2017 a lansat conceptul DIOSA Symphonic EDM, compunând Suita Simfonică Time Rage, în care elemente specifice muzicii clasice (procedee componistice, orchestraţie) se îmbină cu elemente de muzică electronică.

Simona Strungaru a compus muzica pentru numeroase filme mute, prezentând cine-concerte la Festivalul La Rochelle Cinema, TIFF, Festivalul Internațional Animest și Festivalul Filmului German sau la Gala Premiilor GOPO.

Pe 18 Iunie 2022, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania a avut loc prima audiție absolută a muzicii originale pentru centenarul filmului Nosferatu, o simfonie a groazei compusă de Simona Strungaru și comandată de Institutul Goethe din București. Cine-concertul a fost susținut de Orchestra Operei Maghiare de Stat din Cluj, sub bagheta dirijorului Stefan Geiger.