< Soliști

„Gabriel Croitoru si-a sedus, ca de fiecare data, auditoriul cu o interpretare magistrala. Cu o tehnica desavârsita, care a facut cele mai dificile pasaje solistice sa para floare la ureche, tumultuos, pasional, sangvin, Croitoru a facut din Concertul în Re major pentru vioara si orchestra dei P.I.Ceaikovski înca un argument infailibil pentru postura sa de lider al elitei viorii în România.” – Simona Donici „Agenda” – Timisoara 25.01.2010

Cu peste 1.000 de aparitii scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogata prezenta în viata muzicala, în tripla postura de solist-concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiesti (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca si profesor universitar dr. la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti.

Din parcursul evolutiei sale artistice, ca un factor major al progresului sau, se evidentiaza participarea la viata competitionala nationala si internationala. În tara, Gabriel Croitoru a participat si a câstigat numai Premii I la toate editiile concursului „Cântarea României” si este detinatorul Marelui premiu si al trofeului „Lira de Aur” al Concursului National de Interpretare Instrumentala „C.Porumbescu” Suceava. Este, de asemenea, câstigatorul Premiului I al Concursului International de vioara „Henryk Wieniawski” Lublin, Polonia (1979) si al Concursului International de vioara „Pablo Sarasate” Pamplona, Spania (1991), precum si al Premiului pentru cea mai buna interpretare a unei lucrari de Sarasate. A câstigat multe alte premii importante, printre care: Premiul II (premiul întâi neacordat) la Concursul International de vioara „Tibor Varga” Sion, Elvetia, Premiul al III-lea la Concursul „N. Paganini” Genova, Italia, Premiul special al juriului la Concursul „Fritz Kreisler” Viena, Austria si a fost catalogat, de catre presa franceza de specialitate, ca „un violinist exceptional, având o tehnica impecabila”, dupa ce a câstigat Premiul al II-lea (premiul I neacordat) la Concursul International „Zino Francescatti” Aix-en-Provence, Franta (1987).

Dinamismul si elocventa interpretarilor sale au putut fi constatate de public în concerte si recitaluri sustinute pe scenele tuturor Filarmonicilor din România si pe podiumuri de concert din întreaga lume. Gabriel Croitoru a aparut ca solist în compania unor orchestre de mare notorietate internationala: London Royal Philharmonic, „Gewandhaus Orcheter” Leipzig, Orchestra de camera „Regina Sofia” Festival Strings of Lucern Chamber Orchestra, Orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon, Ansamblul orchestral din Marsilia, Filarmonica din Cannes, South-west Symphony.

Astfel a avut ocazia sa colaboreze cu dirijorii: Leopold Hager, Jacques Bodmer, Odon Alonso, Arturo Tamayo, Emanuel Krivinne, Rudolf Baumgartner, Jean Leber, Michel Tabachnik, Paul Nadler, Hiroaki Masuda, Claude Bardon, Alan Tongue, Cem Mansur, Horia Andreescu, Ion Baciu, Ludovic Baci, Iosif Conta, Cristian Brâncusi, Paul Popescu, Ovidiu Balan, Romeo Râmbu, Gheorghe Costin, Vlad Conta, Petre Sbârcea, Dorin Frandes, Camil Marinescu, Modest Cichirdan, Alexandru Iosub, Emil Simon, Emanuel Elenescu, Valentin Doni, Ilarion Ionescu – Galati si multi altii.

A sustinut recitaluri în: Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Ceha, China, Bulgaria, S.U.A., tari din fosta URSS, Ungaria, România.

Talentul incontestabil al violonistului Gabriel Croitoru a fost dublat si de o pregatire profesionala de exceptie. Este absolvent al Liceul de Muzica „George Enescu” din capitala (1983), la clasa profesorului Mihai Constantinescu, si Licentiat al Univeristatii Nationale de Muzica Bucuresti (1987), la clasa Prof. Modest Iftinchi. În particular, a lucrat cu celebrul profesor Stefan Gheorghiu. A participat la doua cursuri de maiestrie si perfectionare sustinute de doi violonisti renumiti – Salvatore Accardo (în 1982) si Zino Francescatti (în 1988).

Arta sa interpretativa a fost captata si se regaseste în numeroase înregistrari pentru fonoteca Societatii Române de Radiodifuziune (în perioada 1987-2008) si pe 8 CD-uri: 1988 – Concertul no.1 de N.Paganini si Concertul pentru vioara si orchestra de P.I. Ceaikovski, acompaniat de Filarmonica din Nisa (Franta), dirijata de Claude Bardon; în 1994 – 3 CD-uri cuprinzând Integrala lucrarilor pentru vioara si orchestra de P. Sarasate, alaturi de Orchestra Simfonica din Malaga, dirijata de Jacques Bodmer; în 2005 – Concertul pentru vioara si orchestra de Simoni, acompaniat de Filarmonica din Târgu Mures, dirijata de Romeo Râmbu; tot în 2005 – CD „Romanian Feelings” cu Cvartetul „Transilvan”; în 2006 – CD cu Trio de Valentin Gheorghiu, alaturi de compozitor si de violoncelistul Marin Cazacu si un CD imprimat live din concertul sustinut alaturi de Corul de camera „Madrigal”.

Din anul 2006, a obtinut titlul de Doctor în muzica la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, avându-l ca îndrumator pe Prof. Univ. dr. Octavian Lazar Cosma, cu teza „Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativa si fantezie componistica”, iar din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câstigat dreptul de folosinta si cânta pe o vioara construita în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, instrument ce a apartinut lui George Enescu.

De-a lungul anilor, datorita prestigiului câstigat în lumea muzicala, Gabriel Croitoru a fost invitat ca membru în juriu mai multor concursuri nationale si internationale.