Componența Corului de Copii Radio
Dirijorul Corului de Copii Radio
Discografia Corului de Copii Radio
Extrase de Presă

Cele peste 50 de participari la festivaluri, turnee artistice si concursuri internationale în aproape toate statele Europei, Japonia, SUA si Canada, au adus tinerilor artisti pretioase distinctii si premii si au contribuit la acordarea, în 2004, de catre Federatia Corurilor din U. E., a titlului de AMBASADOR CULTURAL AL UNIUNII EUROPENE.

Înfiinţat în 1945, Corul de Copii Radio a avut o evoluţie spectaculoasă încă de la apariţia sa în peisajul muzical românesc. Fondatorul său, dirijorul Ion Vanica, urmat de Elena Vicică şi Eugenia Văcărescu Necula, au contribuit deciziv la destinul artistic al ansamblului, făcând din acesta o adevarată şcoală de educaţie prin muzică a tinerelor generaţii. Aici şi-au deschis calea carierei artistice Ileana Cotrubaş, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enăchescu, George Crăsnaru, Dan Dumitrescu, Roxana Briban, Roxana Constantinescu, Cristina Radu şi mulţi alţii.

Performanţele corului sunt permanent valorificate în emisiuni de radio şi televiziune, în înregistrări radiofonice speciale şi în apariţii discografice. Recitalurile, concertele “a cappella”, contribuţiile aduse interpretărilor unor capodopere vocal-simfonice, alături de Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Filarmonica din München, Orchestra de Stat Bavareză, sub bagheta unor dirijori români de notorietate ca Iosif Conta, Ludovic Bács, Horia Andreescu, Cristian Badea, Jing Wang, Lawrence Foster, Wayne Marshall, Zubin Mehta, au dezvăluit calităţile interpretative de excepție ale formaţiei. Cele peste 50 de participări la festivaluri, turnee artistice şi concursuri internaţionale în aproape toate statele Europei, Japonia, SUA şi Canada, au adus tinerilor artişti preţioase distincţii şi premii şi au contribuit la acordarea, în 2004, de către Federaţia Corurilor din U.E., a titlului de AMBASADOR CULTURAL AL UNIUNII EUROPENE.

În ultimii ani, ansamblul explorează noi forme de expresie artistică, îndreptându-se către manifestări conceptuale şi de cooperare culturală ca Songbridge,Brundibar,Les Instants Sacrés,Amadeus,Adiemus, Strălucirile apei, Amprente, Instantanee moderne şi contemporane şi Esther. In 2008, Corul de Copii Radio a fost invitat să prezinte spectacolul multimedia Romanian Roots la Simpozionul Mondial de Muzică Corală, organizat la Copenhaga de Federaţia Internaţională a Muzicii Corale. În cadrul Festivalului Internaţional George Enescu din 2011, formaţia a prezentat în premieră un program a cappella cu proiectul For the beauty of the Earth. Concertele – spectacol Salut voios de pionier, În lumea lui Walt Disney, alături detradiţionalele concerte de Crăciunşi de alte evenimente speciale, au îmbogăţit aria repertorială şi experiența de scenă a formaţiei, care a împlinit, în 2015, 70 de ani de existenţă.

În acest an, Corul de Copii Radio a susținut concertul de deschidere al Festivalului Evmelia din Volos(Grecia) și s-a calificat în finala prestigioasei competiții corale internaționale Let the Peoples Sing, organizată la München sub auspiciile Uniunii Europene de Radio și Televiziune. Cu acest prilej, ansamblul a concertat la Sala de Concerte a Universității de Muzică și Teatru din München şi în Studioul 1 al Radiodifuziunii Bavareze.

În ţară, anul aniversar a fost sărbătorit la Sala Radio și în cadrul Festivalului George Enescu, unde formația corală de copii radio a participat la trei dintre concertele care au dat substanță evenimentului.

Pe agenda de toamnă a ansamblului s-au aflat concertul de gală al Concursului Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul și concertul aniversar al Corului Academic Radio, un moment special care a adus împreună, pe scena Sălii Radio, cele două ansambluri corale ale radioului public.

Recent, Corul de Copii Radio a dat startul concertelor dedicate sărbătorilor de iarnă, organizate în cadrul Bucharest Christmas Market de Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti – CREART, cu un concert de colinde și cântece internaționale de Crăciun. În prelungirea aceleiași atmosfere, corul a susținut alte două concerte de colinde, primul, în colaborare cu ARCUB, la Hanul Gabroveni, pe 6 decembrie, urmat de o altă seară magică la Sala Radio, pe 12 decembrie.