< Soliști

„…..o mare artista, una dintre cele mai stralucite pianiste…” (Actualitatea muzicala)
„…aceasta muziciana pur-sange a oferit o interpretare vibranta, cu o precizie riguroasa ,o stralucire tragica si un foc fascinant ..” (Die Rheinpfalz)
„…virtuozitate fara limite…forta din cântul ei au fost permanent întrepatrunse de o delicata sensibilitate iar melodica virtuoza s-a combinat cu spiritualitatea muzicii…” (Munchner Merkur)
„… furtuna de aplauze pentru grandioasa artista…” (Munchner Merkur)
„….interpretarea emotionanta, naturaletea, culoarea, caldura expresiei, frumusetea tonului…” (Adevarul)

Interpreta fascinanta, cu o putere de expresie deosebita, artista de o desavârsita muzicalitate, Dana Borsan si-a câstigat un loc binemeritat în elita pianisticii românesti.
Nascuta la Cluj, Dana Borsan este licentiata a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti si beneficiara a unei burse a Comunitatii Europene la Hochschule der Künste din Berlin. Discipola a maestrilor Gabriel Amiras si Georg Sava , a urmat cursuri de maiestrie cu Hans Leygraf la Mozarteum- Salzburg si Helene Boschi la Weimar.
Debutul pe podiumul de concert, la doar 12 ani cu Rondo-Concert pentru pian si orchestra în re major de Mozart confirma aparitia unui talent neobisnuit .In scurt timp tânara artista avea sa cucereasca numeroase premii in competitii nationale, sa concerteze alaturi de orchestra Filarmonicii „G. Enescu”, de Orchestra de Studio a Radiodifuziunii Române, precum si orchestrele filarmonicilor din Cluj, Târgu Mures, Brasov.
Un moment decisiv în cariera sa l-a constituit dobândirea Premiului II si a Medaliei de argint la una din cele mai importante competitii internationale, concursul „Robert Schumann” de la Zwickau. Interpretarea aleasa, controlul emotional perfect, constructia arhitecturala, au fost câteva dintre calitatile ce i-au adus acest premiu la vârsta de 19 ani, propulsând-o în viata de concert internationala

Numele Danei Borsan apare constant, de peste 30 de ani pe afisele tuturor filarmonicilor din România si în programe de concert din strainatate. A sustinut în 17 tari (Germania, Franta, Italia, Irlanda, Marea Britanie, Norvegia, Cehia, Slovacia, Rusia, Moldova, Bulgaria, China, Ungaria etc.), peste 850 de concerte si recitaluri ,propunând de fiecare data programe de substanta, cu repertorii diverse, adevarate provocari pentru evolutia oricarui pianist.
A cântat pe scene de prestigiu din Berlin, Dresda, Stuttgart, Essen, Paris, Bruxelles, Varsovia, Viena, Sydney, Budapesta, Oslo, Hong-Kong, Bologna, Assisi, Aberdeen, Cork etc. Cea mai consecventa si sustinuta prezenta concertistica a artistei se înscrie în spatiul german.

Printre dirijorii cu care a colaborat se numara Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Misha Katz, Daisuke Soga, Alexis Hauser, Jin Wang, Francesco Rettig ,Erwin Acel, Emil Simon, Tadeo Nakajima, Paul Nadler, Manfred Ramin, Jochen Wohner, Otakar Thrlik, Emil Tabakov, Cristoph Adt, Dejan Savic, Mark Mast, Mihail Secikin, Alexandru Samoila, Amaury de Closel ,Corneliu Dumbraveanu, Ludovic Bacs, Ion Baciu, Remus Georgescu, Ilarion Ionescu-Galati, Ovidiu Balan, Petre Sbarcea, Iosif Conta, Mihai Agafitei, Antal Jancsovics, Dumitru Goia, Cristian Neagu, Tiberiu Soare, Radu Popa , etc…) .

Numele Danei Borsan a aparut pe afisele festivalurilor de la Aberdeen , Potsdam, Faenza, Chisinau, Bucuresti-Festivalul „George Enescu”, Festivalul „Dinu Lipatti”, Cluj – Festivalul „Mozart „, etc.
Artista de o vasta cultura muzicala , stapâneste un repertoriu larg ce include peste 50 de concerte cu orchestra , precum si programe consistente, atractive de recital si de muzica de camera.

Desi prefera creatiile clasicismului vienez si ale marilor romantici (Schumann, Chopin, Liszt, Brahms), artista are in repertoriu lucrari inedite , prezentate în prima auditie la Bucuresti: concertele de Hanns Wolf, M. Moszkowski, Siegfried Matthus, Sigismund Toduta .

Solista concertista a formatiilor muzicale Radio , Dana Borsan a încheiat în anul 2006 un proiect deosebit – Integrala Concertelor pentru pian si orchestra de W.A. Mozart, eveniment în premiera în viata muzicala româneasca, concretizat în concerte sustinute alaturi de Orchestra de Camera Radio si o serie de 8 CD-uri editate de „Casa Radio”.

Un alt proiect realizat este Integrala Sonatelor pentru vioara si pian de W.A.Mozart împreuna cu violonistul Alexandru Tomescu,recitaluri deosebit de bine primite de public si de presa.
Pâna în present, artista a realizat 16 aparitii discografice la case bine cunoscute: Eterna,
KU. Classics, Electrecord, Casa Radio , peste 1600 de minute înregistrate la Radio România, emisiuni radio si TV în tara dar si în Moldova,Germania,Ungaria.

Despre toate acestea comentatorii de specialitate scriau „tehnica de mare clasa, adânca participare sufleteasca, intuirea stilurilor, stiinta etajarii sonoritatilor, releva uriasul talent al artistei ” (Adevarul literar si artistic ) sau ” Dana Borsan scoate muzica, emotia, substanta sufleteasca din pian…are un ton substantial si abundent, cultiva poezia sonora…”(Romania libera )
Artista a fost distinsa cu premiile Uniunii Criticilor muzicali (1991, 2006) si al revistei „Actualitatea muzicala”(1998).

In paralel cu activitatea artistica, Dana Borsan sustine si o activitate didactica remarcabila; profesor doctor la Universitatea de Muzica Bucuresti, conduce din 1990 o clasa de pian, studentii sai obtinând numeroase premii la concursuri nationale si internationale. Din aprilie 2008 este si prorector al acestei prestigioase institutii. De asemenea a tinut cursuri de maiestrie la Catania, Wuppertal, Essen si la conservatoarele din Weimar, Stuttgart, Paris, Cork si Oslo, a participat juriile concursurilor internationale din Hong Kong, Oslo, Guerande si România.

Carmen Dinca Pârvan