După un prim concert al Orchestrei de Cameră Radio, programat chiar pe 1 noiembrie, continuă sărbătoarea Zilei Radioului la Sala Radio: vineri, 3 noiembrie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio dedică un concert special aniversării a 89 de ani de la înființarea radioului public. Momentul este cu atât mai semnificativ cu cât coincide cu aniversarea a tot atâția ani de la primul concert, sub bagheta dirijorului Mihail Jora, al Orchestrei Simfonice Radio, cea care avea să devină peste ani Orchestra Națională Radio.

Invitații și programul serii vor fi pe măsura evenimentului: la pupitrul dirijoral se va afla Cristian Oroșanu, un muzician cu o reputație profesională de înaltă ținută, cu o predilecție pentru muzica de operă, portofoliul său numărând peste 40 de lucrări de operă dirijate de-a lungul carierei, profesor la Academia de Muzică din Iași și fondator al cunoscutei orchestre de cameră Kamerata Kronstadt.

Surpriza concertului aniversar o reprezintă întâlnirea cu violoncelistul Alexander Buzlov, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ruși ai momentului, câștigător al Marelui Premiu la prestigiosul concurs Emanuel Feuermann din Berlin și asistent al celebrei violonceliste Natalia Gutman.

Dacă se va deschide cu o lucrare reprezentativă pentru evoluția muzicii clasice românești din prima jumătate a secolului trecut – Trei dansuri românești, semnate de compozitorul român de origine poloneză Th. Rogalski, seara va continua cu două piese de rezistență ale repertoriului clasic internațional: Concertul în mi minor pentru violoncel și orchestră, op. 85, de Ed. Elgar, și Simfonia nr. 3 în mi bemol major, op. 55 – Eroica, de L. van Beethoven.

 

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

 

Începând din noua stagiune, biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se vor achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

 

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro. 

 

 

Biografii

 

Cristian Oroșanu      

 

Contrastul, lirismul, culorile şi stilurile sunt cele care animă personalitatea dirijorului şi explică de ce auditorii şi orchestrele îl iubesc pe Cristian [Oroşanu]”.

       Grigore Constantinescu

 

Construită cu grijă şi seriozitate, reputaţia prefesională a dirijorului Cristian Oroşanu a determinat prezenţa sa pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris, în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, Tonhalle Zürich, DSO Berlin, BBC Scottish Orchestra, Lamoureux, Israel Kibbutz Orchestra, Orchestre National Porto, a filarmonicilor din Strasbourg, din Bruxelles ş.a.

 

A fost asistentul dirijorilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich şi Ingo Metzmacher. Cristian Oroşanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor permanent al Filarmonicii din Braşov. Colaborarea cu Societatea Română de Radiodifuziune a început înaintea carierei de dirijor, Cristian Oroşanu fiind timp de cinci ani cornist în Orchestra Naţională Radio. El este absolvent a două facultăţi ale Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, una de Interpretare şi cealaltă de Dirijat orchestră, la clasa dirijorului Cristian Brâncuşi şi perfecţionat în particular sub îndrumarea celebrului profesor Constantin  Bugeanu. În cadrul Academiei internaţionale Bach de la Stuttgart a avut ocazia să lucreze cu dirijorul Helmuth Rilling.

 

Fascinat de lumea operei, Cristian Oroşanu a fost pe rînd dirijor permanent al  Operelor Naţionale din Bucureşti, Cluj şi Iaşi, iar peste hotare a fost invitat în Franta, Austria sau Japonia. Repertoriul său liric curprinde peste 40 de titluri. Anul 2005 i-a adus dirijorului român două recompense, una în ţară (Premiul Criticii Muzicale din România) şi una în Danemarca (Premiul II la Concursul internaţional de Dirijat Malko).

 

Mereu atras de latura pedagogică, Cristian Oroşanu este de mai bine de 5 ani profesor de dirijat la Academia de Muzică din Iaşi şi a organizat mai multe cursuri internaţionale de măiestrie la Filamonica Moldova din Iaşi, Opera Naţională din Iaşi şi la Filarmonica din Braşov. Dirijorul Cristian Oroşanu este fondatorul orchestrei de cameră Kamerata Kronstadt şi deţine titlul de doctor în muzică.

 

 

 

Alexander Buzlov

 

Născut la Moscova, Alexander Buzlov este unul dintre cei mai talentaţi violoncelişti ruşi ai generaţiei sale, despre care publicaţia The New York Times titra: „Un artist de mare tradiţie rusă, care posedă darul minunat de a face instrumentul să cânte, fascinând publicul cu sunetul său.”

 

A studiat la Conservatorul din Moscova cu Natalia Gutman, iar ca urmare a aprecierii de care se bucură, a fost invitat să devină asistent la clasa profesoarei Natalia Gutman. A mai urmat cursurile Universităţii din Köln, unde a studiat cu Frans Helmerson, şi cursuri de măiestrie interpretativă cu Mstislav Rostropovici, Bernard Greenhouse şi Daniil Shafran.

 

Alexander Buzlov a câştigat Marele Premiu şi Premiul Publicului la Concursul Emanuel Feuermann din Berlin, Premiul al II-lea la Concursul ARD din München, Premiul al II-lea la Concursul Internaţional pentru Violoncel de la Geneva, Premii I în cadrul competiţiilor de la Belgrad şi Monte Carlo, Premiul al III-lea şi Premiul Rostropovici la ediţia a XV-a a Concursului P. I. Ceaikovski.

 

A cântat la Carnegie Hall, Lincoln Center, Herkulessaal München, Santa Cecilia, La Scala, Théatre des Champs Elysées, şi a colaborat cu dirijorii: Valery Gergiev, Thomas Sanderling, Yuri Temirkanov, Paavo Järvi, Christoph Poppen, Karel Maria Chichon, Yuri Bashmet, Daniel Boico, Vladimir Spivakov, Leonard Slatkin, Vladimir Fedoseyev.

 

A păşit pe scene alături de Martha Argerich, Yuri Bashmet, Leonidas Kavakos, Julian Rachlin, Natalia Gutman, Vadim Repin, iar numele său a figurat pe afişele festivalurilor Verbier, Stars of the White Nights, Musical Kremlin, Moscow Autumn, Pietrasanta in Concerto, precum şi la festivalurile de la Colmar, Montpellier, Ludwigsburg.

Violoncelistul Alexander Buzlov a concertat alături de Orchestra Simfonică a Teatrului Mariinsky, Münich Chamber Ensemble, Orchester des Bayerischen Rundfunks, Orchestra Simfonică New Russia, Orchestra de Cameră din Stuttgart, Orchestra Filarmonicii Naţionale din Russia, Orchestra Simfonică Ceaikovski.

 

Apreciat pentru interpretările sale artistice, Alexander Buzlov a înregistrat pentru posturile publice de radio şi televiziune din Rusia, precum şi pentru diferite posturi de radio din Elveţia, Austria Franţa, Statele Unite ale Americii şi Germania.

 

Noemi Vidu