Componența Orchestrei Naționale Radio
Discografie Orchestra Natională Radio
Extrase de Presă

Profilul, repertoriul si istoria Orchestrei Nationale Radio se definesc de aproape un secol de cultura nationala pe planul creatiei, interpretarii si difuzarii muzicii în România. Odata cu momentul lansarii postului public de radio, în 1928, s-a înfiintat, din initiativa si sub conducerea compozitorului Mihail Jora, Orchestra simfonica Radio, ce se afirma prin concerte publice începând cu anul 1932.

O problematica deosebit de complexa este reprezentata de configuratia repertoriala, prin cerinta de a fi cuprinse genurile muzicale reprezentative ale tuturor epocilor de la muzica Barocului la lucrari ale contemporaneitatii. Totodata, mai mult decât oricare formatie de profil simfonic Orchestra Nationala raspunde misiunii onorante a difuzarii creatiei componistice nationale. În aceasta privinta, formatia devine ansamblul cu cel mai mare numar de prime auditii ale compozitorilor români, promovând în sala de concert, pe calea undelor, prin înregistrari speciale pentru disc si Fonoteca de Aur, creatia compozitorilor români unele interpretari fiind programate prin Uniunea Europeana de Radio. Aflata la nivelul celor mai importante ansambluri orchestrale apartinând radiodifuziunilor europene, productia acestui ansamblu de elita a fost onorata si cu importante distinctii nationale si internationale pentru discurile realizate – „Charles Cros”, Franta; „Puerta del Sol”, Uruguay; „Koussevitzky”, SUA.

În perioada mai recenta, Orchestra Nationala Radio s-a impus prin turneele întreprinse – Franta, Italia, Germania, Spania, Elvetia, Rusia, Ungaria, Turcia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Japonia, China – si participarile la festivaluri internationale, evenimente care i-au confirmat pretutindeni prestigiul. Critica muzicala româneasca si internationala subliniaza valoarea acestei formatii valoroase în cadrul vietii concertistice contemporane, asemenea orchestrelor de traditie ale Radiodifuziunilor lumii, cu un profil de unicat în dialogul cu publicul, muzicienii si formatiile simfonice românesti.

dr. Grigore Constantinescu