După ce a dirijat în luna mai a acestui an Concertul Regal alături de Orchestra Naţională Radio, William Kunhardt revine la Sala Radio, de această dată la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, miercuri, 29 noiembrie, de la ora 19:00. Solist invitat va fi violonistul Gabriel Croitoru, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, un muzician cu peste 1.000 de apariţii scenice. Gabriel Croitoru cântă pe legendara vioară Guarneri del Gesù, aceeaşi cu care George Enescu şi-a cucerit contemporanii.

Lucrarea Capriol Suite pentru orchestră de coarde, de compozitorul britanic Peter Warlock, va deschide programul, urmată de Concertul nr. 4 în re major pentru vioară şi orchestră, de Mozart. Seara se va încheia cu Simfonia nr. 2 în re major, op. 36, de Ludwig van Beethoven.

Câştigător al prestigiosului premiu James Conlon pentru dirijat, primit în 2014 în cadrul Festivalului de Muzică din Aspen, Statele Unite, William Kunhardt este director artistic al Orchestrei de Cameră Arensky şi colaborează frecvent cu orchestre de notorietate din Statele Unite şi Europa.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziţiona şi la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Biografii

William Kunhardt

„Sub bagheta lui William Kunhardt această orchestră a surprins nota de melancolie subliniată de Ravel, cuprinzând exuberanţa secolului XVIII… până la extreme.”

(Michael Church, The Independent)

„Dirijată de William Kunhardt, [Sibelius, Simfonia a VII-a] te-a făcut de te simţi ca şi cum erai în centrul unui viscol arctic cu ţurţuri pe bărbie!” (Fiona Maddocks, The Guardian)

William Kunhardt a debutat la vârsta de 22 de ani, câştigând trei ani mai târziu Premiul Conlon la Festivalul de Muzică din Aspen. William a devenit primul dirijor care a fost angajat imediat de către directorul Festivalului, Robert Spano. Din acel moment a fost invitat să dirijeze orchestre din Europa, Asia şi America. Printre recentele sale realizări se numără şi debutul său la NPR cu Sarah Chang şi Hector Del Cuento şi premiera în Statele Unite a concertului pentru vioară de Mike Mills cu Robert McDuffie şi Orchestra Festivalului din Aspen.

A dirijat Rossini şi Strauss cu Orchestra Simfonică din Atena, concerte de Ceaikovsky şi Brahms cu Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, Mendelssohn şi Mozart cu Orchestra Hallé din Manchester. Tot printre realizările sale, amintim invitaţia de a face parte dintre muzicieni de elită la concertul de sărbătorire a Centenarului Benjamin Britten la Snape Maltings în Marea Britanie şi primul concert orchestral susţinut vreodată la British Museum din Londra. A susţinut concerte cu orchestrele naţionale radio din Bulgaria şi România, Cameratele din Atena şi Tallinn, Orchestra OMordent Suedia, Orchestrele de Stat din Grecia şi Moldova, Orchestra de Coarde a Festivalului din Lucerna, în plus, participând la festivaluri în Germania, Franţa şi Bahrain.

În calitate de Director Artistic al Orchestrei de Cameră Arensky, William Kunhardt a inovat permanent, reuşind să coboare media de vârstă a publicului orchestrei cu 10 ani sub media generală a publicului britanic. Datorită muzicalităţii şi interacţiunii sale cu publicul, Orchestra de Cameră Arensky cântă cu casa închisă de trei ani.

 

Gabriel Croitoru

Cu peste 1.000 de apariţii scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogată prezenţă în viaţa muzicală, în tripla sa postură de solist-concertist al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti (din 1987), vioara I a Cvartetului de Stat Transilvan al Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca şi profesor universitar la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

Dinamismul şi elocvenţa interpretărilor sale au putut fi constatate de public în concerte şi recitaluri susţinute pe scenele tuturor Filarmonicilor din România şi pe podiumuri de concert din întreaga lume. Gabriel Croitoru a apărut ca solist în compania unor orchestre importante: London Royal Philharmonic, Gewandhaus Orchester Leipzig, Orchestra de cameră Regina Sofia, Festival String of Lucern Chamber Orchestra, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon, Ansamblul orchestral din Marsilia, Filarmonica din Cannes, South – West Symphony. Astfel a avut ocazia să colaboreze cu dirijori ca Leopold Hager, Jacques Bodmer, Odon Alonso, Arturo Tamayo, Emanuel Krivinne, Rudolf Baumgartner, Jean Leber, Michel Tabachnik, Paul Nadler, Hiroaki Masuda, Claude Bardon, Alan Tongue, Cem Mansur, Horia Andreescu, Ion Baciu, Ludovic Bács, Iosif Conta, Cristian Brâncuşi, Paul Popescu, Ovidiu Bălan, Romeo Râmbu, Gheorghe Costin, Vlad Conta, Petre Sbârcea, Dorin Frandeş, Camil Marinescu, Modest Cichirdan, Alexandru Iosub, Emil Simon, Emanuel Elenescu, Valentin Doni, Ilarion Ionescu-Galaţi şi mulţi alţii.

A susţinut recitaluri în Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Cehă, China, Bulgaria, S.U.A., ţări din fosta URSS, Ungaria şi România. Din parcursul evoluţiei sale artistice, ca un factor major al progresului său, se evidenţiază participarea la viaţa competiţională naţională şi internaţională. În ţară, Gabriel Croitoru a participat şi a câştigat numai Premii I la toate ediţiile concursului Cântarea României, este deţinătorul Marelui Premiu şi al trofeului Lira de Aur de la Concursul Naţional de Interpretare Instrumentală Ciprian Porumbescu din Suceava. Este câştigătorul Premiului I la Concursul Internaţional de vioară Henryk Wieniawski, Lublin, Polonia (1979) şi la Concursul Internaţional de Vioară Pablo Sarasate, Pamplona, Spania (1991), precum şi al Premiului pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Sarasate. Este de asemenea câştigătorul multor altor premii importante, printre care: Premiul II la Concursul Internaţional de vioară Tibor Varga, Sion, Elveţia, Premiul al III-lea la Concursul N. Paganini, Genova, Italia, Premiul special al juriului la Concursul Fritz Kreisler, Viena, şi a fost catalogat de către presa franceză de specialitate, ca „un violonist excepţional, având o tehnică impecabilă”, după ce a câştigat Premiul al II-lea la Concursul Internaţional Zino Francescatti la Aix-en-Provence, Franţa (1987).

Arta sa interpretativă a fost captată şi se regăseşte în numeroase înregistrări pentru fonoteca Societăţii Române de Radiodifuziune (în perioada 1987 – 2008) şi pe 8 CD-uri. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câştigat dreptul de folosinţă şi cântă pe o vioară construită în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, instrument ce a aparţinut lui George Enescu. În ultimii ani, artistul a participat la turneele naţionale Vioara lui Enescu la sate şi Duelul Viorilor: Stradivarius vs Guarneri, evenimente care l-au purtat pe scene din numeroase localităţi din întreaga ţară, unde a fost aplaudat de mii de spectatori entuziaşti alături de violonistul Liviu Prunaru şi de pianistul Horia Mihail.

Împreună cu violonistul Liviu Prunaru şi pianistul Horia Mihail a susţinut în decembrie 2016, cu prilejul Zilei Naţionale a României două recitaluri în două prestigioase săli de concert: la Carnegie Hall (Weill Recital Hall), din New York şi la Kennedy Center for the Performing Arts (Family Theater), din Washington, DC.