Volkhard Steude, concertmaestru al Filarmonicii din Viena și pianista Cătălina Butcaru revin la București în recital la Sala Radio, cu un eveniment cuprins într-un program mai amplu, desfășurat pe o perioadă de cinci ani, intitulat Vienna Meets Romania. Primul recital va avea loc pe scena Sălii Radio din București, joi, 12 aprilie 2018, de la ora 19.00. Programul de anul acesta propune  sonate de Beethoven, Schumann, Brahms și celebrul Poem de Chausson.

 

Volkhard Steude, cel care a putut fi ascultat în calitate de concertmaestru al Filarmonicii din Viena și la celebrul concert de Anul Nou 2018, cântă pe o vioară Antonius Stradivarius, care i-a fost pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei. Violonistul este pentru al treilea an în România, iar experiențele anterioare îl fac să revină cu placere și nerăbdare: ‘’De România mă leagă multe amintiri frumoase. Este întotdeauna un sentiment special să cânți un concert în orașe pline de farmec cum sunt Sibiul, Timișoara sau Bucureștiul. Cătălina Butcaru este o pianistă minunată, o parteneră muzicală sensibilă, care inspiră. Mă bucur că vom fi prezenți în România pentru a treia oară și sperăm că muzica noastră iși va croi drum către inimile ascultătorilor.’’

 

Biletele şi abonamentele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

 

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro. 

 

Biografii

 

VOLKHARD STEUDE  

Volkhard Steude este născut în anul 1971 în Leipzig, Germania. A început studiul viorii la vârsta de cinci ani, la Conservatorul din Cottbus. În 1987 obţine premiul ƖƖ la Concursul de vioară pentru tineret din Germania Democrată (DDR-Jugend­wett­bewerbs). În 1988 începe studiile la Conservatorul ”Hanns Eisler” din Berlin, sub îndrumarea profesorilor Joachim Scholz şi Werner Scholz. Este laureat a unor numeroase Concursuri internaţionale de vioară. În 1993 devine Prim-concertmaestru al orchestrei de tineret, Gustav-Mahler Jugendorchesters. Din martie 1994 urmează cursurile celebrului profesor Alfred Staar, la Universitatea de muzică din Viena.

Din noiembrie 1994 Volkhard Steude deţine poziţia de concertmaestru al orchestrei Operei din Viena, iar din anul 2000 este concertmaestru şi al Filarmonicii din Viena.

Ca solist împreună cu Filarmonica din Viena, susţine concerte sub bagheta unor dirijori renumiţi ca Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim şi Tugan Sokhiev. Numeroase apariţii ca solist pe scene din Europa şi Japonia (Concertul de vioară şi Triplul concert de Beethoven, Concertul în mi minor şi Dublul concert în re minor de Mendelssohn, Concertele la major, re major şi Sinfonia concertante de Mozart, Concertul de vioară de Sibelius, Concertul de vioară de Ceaikovski, etc. sunt atestate în transmisii radio în direct şi printr-o impresionantă discografie.

Volkhard Steude împărtăşeşte o mare pasiune şi pentru muzica de cameră, dedicată în special literaturii pentru cvartetul de coarde. În 2002 fondează Cvartetul de coarde Steude, împreună cu trei alţi membri ai Filarmonicii din Viena, cu care susţine cu o bogată activitate concertistica în Europa şi Japonia.

Volkhard Steude cânta pe o vioară Antonius Stradivarius 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusă la dispoziţie de Banca Naţională a Austriei.

CĂTĂLINA BUTCARU

Cătălina Butcaru este născută în Constanţa, România. A început studiul pianului la vârsta de cinci ani, la Liceul de muzică din Constanţa, la clasa profesoarei Victoria Nitu. La vârsta de opt ani are prima apariţie publică în concert, iar la vârsta de paisprezece ani şi-a făcut debutul cu orchestra. Continuă studiile la Liceul de muzică „George Enescu” din Bucureşti, la clasa profesoarei Olga Szel, bucurându-se în acelaşi timp şi de îndrumarea renumiţilor pianişti Aurora Ienei şi Dan Grigore. Realizează primele imprimari pentru Radiodifuziunea din Bucureşti. La numai şaisprezece ani este admisă la Universitatea de Muzică din Viena, unde lucrează cu profesorul Jürg von Vintschger, îşi aprofundează studiile cu pianista Meira Farkas şi obţine diploma de solist.

Urmează cursuri de masterat artistic la Universitatea de Muzică din Graz, sub îndrumarea marelui pedagog rus Alexander Satz. În 2006 obţine diploma de masterat artistic. Participă, de asemenea, la numeroase cursuri de măiestrie cu legende ale pianisticii mondiale precum Dmitri Bashkirov, Elisabeth Leonskaja, Andrzej Jasinski, Martin Hughes. Pianista reuneşte în palmaresul său numeroase premii la competiţii naţionale şi internaţionale, cum ar fi Concursul Lira de Aur, Concursul Mozart, Concursul Steinway în Viena, etc.

Ȋntre 1996 şi 2001 realizeaza primele înregistrări pentru Radioul şi Televiziunea din Austria.

Cătălina Butcaru a obţinut de-a lungul mai multor ani burse ale fundaţiilor „Alban Berg” şi „Maria Theresia”.

Lansarea compact-discului de debut solo în 2008, imprimat la Wigmore Hall din capitala britanică, a trezit interes pe plan internaţional. Albumul conţine lucrări de A. Berg, M. Ravel şi R.Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internaţională şi prezentat în întregime de Radiodifuziunea austriacă.

Susţine concerte, printre altele, în seria de concerte „Musica Juventutis” găzduită de celebra Konzerthaus din Viena (Austria), pe scena Radiodifuziunii din Viena, sala Muth din Viena, sala Filarmonicii din Luxemburg, la Ateneul Român, la Sala Radio din Bucureşti, sala Ehrbar din Viena, sala Esterházy in Eisenstadt, Centrul Liszt din Raiding (Austria), sala „Martinu” (Praga), etc. Cătălina Butcaru participă  în permanență la numeroase proiecte de muzică de cameră cu muzicieni de renume, cum ar fi în duo cu violonistul Volkhard Steude, concertmaestrul filarmonicii din Viena, cu violoncelistul cvartetului Alban Berg, Valentin Erben, sau cu tânărul violonist, Emmanuel Tjeknavorian.

Cătălina Butcaru işi continuă activitatea concertistică şi lansează în anul 2014, împreuna cu flautistul Matei Ioachimescu, compact-discul „Lumière, cu lucrări de Poulenc, Enescu, Jolivet.

Cătălina Butcaru  este invitată să participe cu regularitate la festivaluri internaţionale, cum ar fi  în cadrul Festivalului de Muzică de Cameră din Reichenau (Austria), Festivalul Golling (Austria), Festivalul Klassik Azur (Franța), Festivalul „Klassik im Burghof“ (Austria), Festivalul „Toamna Muzicala Clujeana“ (România), etc. Începând cu anul 2016, Cătălina Butcaru este inițiatoarea proiectului Vienna meets Romania, care se desfăşoară pe o durată de cinci ani şi constă în concerte, recitaluri şi workshop-uri susţinute împreună cu Volkhard Steude şi cu alţi membri ai Filarmonicii din Viena.