La doar 26 de ani – aceeași frumoasă vârstă care i-a adus triumful internațional Simonei Halep – tânărul dirijor născut în România ANDREI FEHER, absolvent al Conservatorului din Montreal, a fost numit director muzical al ansamblului canadian Kitchener-Waterloo Symphony Orchestra (Ontario – Canada), poziție pe care va începe să o exercite din august 2018. Miercuri, 20 iunie (19.00), ANDREI FEHER este invitat la Sala Radio pentru a dirija concertul de închidere a stagiunii ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO, ansamblul Radio România care a făcut o tradiție și o misiune din promovarea tinerilor dirijori şi interpreţi români.

Alături de tânărul dirijor veți mai avea ocazia de a-l aplauda pe scena Sălii Radio și pe violoncelistul  MINDAUGAS BACKUS – Lituania, muzician apreciat pentru evoluția sa alături de Baltic States Baroque Orchestra (Orchestra Barocă a Statelor Baltice), Vilnius Chamber Orchestra (Orchestra de Cameră din Vilnius) sau Lithuanian State Symphony Orchestra (Orchestra Națională Simfonică a Lituaniei).

Programul serii  va aduce în fața publicului celebri compozitori ai clasicismului muzical: MOZARTAdagio şi fuga în do minor pentru orchestră de coarde, HAYDN – Simfonia nr. 88, LUIGI BOCCHERINI – Concertul în si bemol major pentru violoncel şi orchestră, dar și o creație ce aparține compozitorului român transilvănean SIGISMUND TODUŢĂ (1908-1991)Concertul nr. 1 pentru orchestră de coarde.

 

ANDREI  FEHER a fost asistent al dirijorului Fabien Gabel la Orchestra Simfonică din Québec și al dirijorului Paavo Järvi la Orchestre de Paris, unde a mai avut prilejul de a colabora cu alţi maeştri ai baghetei dirijorale, ca Zubin Mehta sau Valery Gergiev.

În anul 2013 a dirijat concertul final al festivalului Young Prague, iar în anul 2014 a preluat locul celebrului dirijor Yannick Nézet-Séguin, în cadrul unui concert al Orchestrei Métropolitan din Montreal, moment ce a deschis seria colaborărilor sale cu această orchestră. În stagiunea 2015-2016 a fost reinvitat la pupitrul Orchestrei Simfonice din Québec, al Orchestrei Metropolitain precum şi al apreciatei Orchestre de Paris, prezentând repertorii ce au inclus Spărgătorul de nuci de Ceaikovski, Petrică şi lupul de Prokofiev, Till Eulenspiegel de R. Strauss. Stagiunea 2016-2017 a marcat debutul dirijorului Andrei Feher alături de Monte Carlo Philharmonic Orchestra, Montreal Symphony Orchestra, Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, Kitchener Waterloo Symphony Orchestra.

În plus față de continuarea colaborărilor cu ansamblurile menționate, în stagiunea 2017-2018 Andrei Feher a fost invitat să dirijeze Edmonton Symphony Orchestra, Les Violons du Roy, Orchestre Nationale d’Île de France.

 

Născut la Vilnius (Lituania) într-o familie de muzicieni, MINDAUGAS BAČKUS a absolvit Academia de Muzică și Teatru din Lituania și a continuat ulterior studiile la Royal Northern College of Music din Manchester, perioadă în care a susținut mai multe recitaluri în Anglia și în Scoția. De la repertoriu baroc la creații contemporane, violoncelistul lituanian a abordat o gamă foarte variată de lucrări și a colaborat cu muziceni de jazz, compozitori contemporani, ansambluri de muzică veche, companii de teatru sau de dans. A interpretat mai multe compoziții contemporane în premieră absolută, atât la festivaluri din Lituania, cât și la evenimente internaționale ca Norfolk Chamber Music Festival – Connecticut, MaerzMusik – Berlin, Upbeat – Suedia și Norvegia.  În 2009, violoncelistul s-a mutat în orașul lituanian Klaipėda, unde a preluat poziția de director artistic al Orchestrei de Cameră Klaipėda. În același oraș,  în 2017, a fondat Festivalul și Concursul Internațional de Violoncel – International Cello Festival and Competition in Klaipėda.

 

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

                 Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

                Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro