24.05.2021

 

  

După un an de pauză din motive pandemice, în 2021 SĂPTĂMÂNA INTERNAȚIONALĂ A MUZICII NOI – SIMN, eveniment extraordinar ce promovează creația muzicală contemporană, ajunge la ediția aniversară cu numărul 30! Organizată de Ministerul Culturii și Identității Naționale și de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, manifestarea este realizată cu sprijinul Radio România, în calitate de co-producător.

 

În pregatirea evenimentului ce va avea loc în acest an la finalul lunii iunie, miercuri, 26 mai, de la 19.00, Orchestra de Cameră Radio prezintă un concert-avanpremieră cu trei lucrări semnate de creatori români contemporani. Evenimentul va fi dirijat de VALENTIN DONI, care a desfășurat o amplă activitate ca director artistic şi prim dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale din Republica Moldova. În prezent, este dirijor permanent al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău. S-a perfecţionat la Conservatorul Naţional Regional din Rueil, Malmaison (Franţa) și a beneficiat de stagii la Academia de Muzică din Lyon şi la Filarmonica din Lille. În 2002, Guvernul Francez  i-a acordat titlul de Cavaler în Arte şi Litere.

Seara va debuta cu Rondo-ul de noapte – pentru clarinet, ansamblu de alămuri, pian și percuție – de ADRIAN IORGULESCU (*1951), lucrare inspirată de o celebră pictură de Rembrandt, dar și de periplul nocturn al gărzii civile formate din jupân Dumitrache, Nae Ipingescu și „compania”, descris în „O noapte furtunoasă” (Caragiale). În ipostază solistică îl veți aprecia pe EMIL VIȘENESCU. Prim-clarinetist în orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Emil Vișenescu este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti și a urmat studiile de masterat în Elveţia, în cadrul Hochschule für Musik und Theater din Berna-Biel.

Concertul de la Sala Radio va continua cu Vivaldiana pentru flaut, clavecin și orchestră de coarde, creație a maestrul clujean EDE TERENYI (1935-2020), ocazie de a-l aplauda pe cunoscutul flautist ION-BOGDAN ȘTEFĂNESCU (solist al Filarmonicii ”George Enescu”), care cântă pe un instrument „bijuterie”: un flaut de aur de 18k, realizat de compania japoneză Muramatsu.

Ultima lucrare a serii este prezentată în primă audiție absolută: Himere pentru vioară și orchestră de DOINA ROTARU (*1951), creație inspirată de  admirabilele sculpturi ale lui Dimitrie Paciurea. Ca solistă o veți asculta pe DIANA MOȘ (vioară). În 2010, Diana Moș a câștigat bursa „George Enescu” oferită de Institutul Cultural Român pentru un stagiu la Cité des Arts în Paris și este, din 2016, rector al Universității Naționale de Muzică din București.

 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.

 

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro