7.03.2022

 Dirijorul britanic LEO HUSSAIN – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurându-se de un mare succes de public – revine vineri, 11 martie 2022 (19.00), la Sala Radio.

În concertul prezentat de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, Leo Hussain propune publicului bucureștean o lucrare cu o poveste inedită: Turandot – uvertură şi marş, creație a compozitorului german  CARL MARIA VON WEBER. Dacă opera cu același nume semnată de Puccini este cea care a scris istorie în lumea muzicii, această scurtă compoziție are un parcurs inedit. La baza ei s-a aflat un cântec chinezesc publicat de Jean-Jacques Rousseau în Dicționarul său de muzică, în 1768, melodia fiind adusă din China către Franța, în sec. XVIII, de către un misionar francez. Legenda de origine asiatică a prințesei Turandot – care își provoacă pețitorii cu ghicitori complicate – a fost transformată în piesă de teatru de dramaturgul italian de sec. XVIII  Carlo Gozzi, a cărui piesă a fost tradusă în germană de Schiller. Pentru premiera din 1809 a piesei în limba germană, von Weber a creat partitura sa, pornind de la cântecul chinezesc publicat de Rousseau.

Seara de la Sala Radio va continua cu o creație a compozitorului german PAUL HINDEMITHMetamorfoze simfonice pe teme de Weber, lucrare concepută în 1943, un „dialog” muzical în timp și spațiu între doi compozitori aparținând unor epoci complet diferite. Partitura a fost coregrafiată de celebrul coregraf George Balanchine pentru compania sa – New York City Ballet – spectacolul de balet fiind intitulat „Metamorfoze”.

Concertul se va încheia, tot în pași de dans, cu Dansuri simfonice, creație ce poartă semnătura lui SERGHEI RAHMANINOV.

 

Succesul lui LEO HUSSAIN pe scena londoneză a fost urmat de reinvitarea sa la Opera Regală și de alte contracte în importante săli de concerte sau de operă europene. Un promotor activ al creațiilor lui Enescu, Leo Hussain a răspuns invitației de a dirija Enescu la Sala Radio, în anul 2018.  A ocupat poziția de director muzical al Operei din Rouen (Franța) și s-a aflat la conducerea Teatrului de Stat din Salzburg, astăzi activitatea sa reunind concerte și spectacole dirijate la pupitrul mai multor orchestre de prestigiu din întreaga lume. Colaborările sale recente, în stagiunea curentă (2021-2022), includ Opera din Frankfurt, Théâtre du Capitole – Toulouse, Teatro Real – Madrid și Theater an der Wien.

În cadrul ultimelor stagiuni, Leo Hussain a dirijat la Viena – la Theater an der Wien – Thaïs (de Massenet), a debutat pe scena Operei Regale din Stockholm (Suedia) cu opera Carmen (de Bizet) și a revenit la Opera Regală din Londra (Covent Garden), de această dată pentru a dirija Die Zauberflöte (Flautul fermecat – Mozart).

S-a aflat la pupitrul unor ansambluri ca Orchestra Filarmonicii din Luxemburg, orchestra Operei din Frankfurt, Wiener Symphoniker, ORF Vienna Radio Orchestra, WDR Symphony Orchestra Köln, Hamburger Symphoniker, Prague Philharmonia, Orchestra Regală din Danemarca ș.a. În cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, Leo Hussain a fost invitat să dirijeze opera Wozzeck de A. Berg şi Gurrelieder de A. Schönberg.

În afara Europei, Leo Hussain a fost apreciat alături de Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra la Tokyo Spring Festival; a colaborat cu orchestre din Australia, Tasmania şi cu opera din San Francisco. La Festivalul de la Salzburg i-a asistat pe Sir Simon Rattle şi Berliner Philharmoniker, Valery Gergiev şi Vienna Philharmonic, menţinând constante colaborări cu Daniel Barenboim şi Yannick Nézet-Séguin. Leo Hussain și-a urmat studiile muzicale la University of Cambridge şi la Royal Academy of Music.

 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.