14.11.2022

 

 

Câștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania – 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin (Opera de Stat din Berlin), este invitat la SALA RADIO să dirijeze un frumos concert Beethoven/Schubert. Născut la Londra, absolvent al Universității din Cambridge și al Academiei Regale de Muzică, Finnegan Downie Dear a dirijat orchestre ca London Philharmonic Orchestra, Sinfonieorchester Basel, Filarmonica di Bologna și se va afla vineri, 18 noiembrie 2022, la pupitrul ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.

Îl veți aplauda pe scena Sălii Radio și pe cunoscutul pianist HORIA MIHAIL, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și protagonist al turneului național anual „Pianul Călător”, care va interpreta Concertul nr. 4 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN. După o primă audiție privată, premiera absolută a lucrării a avut loc pe 22 decembrie 1808 la Viena, cu Beethoven însuși ca solist, aceasta fiind de altfel ultima sa apariție în această ipostază.

În partea a doua a serii de la Sala Radio veți asculta Simfonia nr. 9 în Do major  semnată de compozitorul austriac  FRANZ SCHUBERT, care a marcat arta muzicală prin genialitatea sa, exprimată într-un număr mare de lucrări create în doar 31 de ani de viață. Deși până la trecerea sa în neființă foarte puține partituri i-au fost cântate sau publicate, Schubert este astăzi recunoscut ca primul mare „poet” romantic în istoria muzicii.

Destinul lucrării pe care o veți asculta la Sala Radio este unul inedit și  implică alți doi mari compozitori. La 10 ani ani după moartea lui Schubert, în 1838, în timpul unei vizite la Viena, Robert Schumann a primit o copie a partiturii din partea fratelui celui trecut în neființă, a apreciat foarte mult lucrarea și a adus creația la Leipzig. Aici simfonia a fost interpretată pentru prima oară pe 21 martie 1839, sub bagheta lui Felix Mendelssohn.

 

În stagiunea 22/23, FINNEGAN DOWNIE DEAR va debuta la Staatsoper Berlin și va dirija la pupitrul ansamblului Staatskapelle Berlin. De asemenea, va debuta cu orchestre precum Camerata Salzburg, Deutsches Symphony-Orchester Berlin, Filarmonica din Baltimore, Orchestra Radioului Național Polonez, Tokyo Metropolitan Symphony și va reveni la Orchestra Simfonică din Göteborg.

Printre angajamentele importante recente se numără London Philharmonic Orchestra, Hallé Orchestra – Manchester, Sinfonieorchester Basel, Filarmonica di Bologna, Borusan Philharmonic Istanbul și Orchestra Simfonică Națională Coreeană. În stagiunile viitoare, va dirija noi producții de operă la Royal Opera House – Covent Garden și la Theater an der Wien. Experiența anterioară în operă include producții dirijate la Opera Națională Poloneză, Deutsche Oper am Rhein, Opera Națională Coreeană, Opera Regală Suedeză ș.a.

 

După 14 ani de studii în România, pianistul HORIA MIHAIL a urmat cursurile Universităţii din Illinois, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995. După ce a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov în toamna anului 2002, ca solist al Filarmonicii. În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra ș.a.

Horia Mihail este solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și consilier pe probleme de cultură al Primăriei Municipiului Brașov. Horia Mihail este, de asemenea, implicat în turneele anuale Pianul călător, Duelul viorilor, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, Flautul de aur, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi Vioara lui George Enescu la sate, alături de Gabriel Croitoru.

 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

 

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.