19.12.2022

  

 

Prima parte a stagiunii 2022-2023 se încheie la Sala Radio cu un eveniment de cea mai înaltă ținută artistică! Vineri, 23 decembrie (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio, în primă audiție în România, Swing Symphony, lucrare compusă de celebra personalitate a jazz-ului mondial Wynton Marsalis. Acesta este deținător a 9 premii Grammy și director artistic de jazz al cunoscutului Lincoln Center – New York, una dintre cele mai importante scene ale Americii. O altă creație semnată de artistul american (Blood on the Fields) este prima compoziție de jazz care a obținut vreodată Premiul Pulitzer pentru muzică.

 

Pentru prima oară la concertele prezentate în stagiunea Sălii Radio, vă propunem pentru această seară specială un dress code! În atmosfera specifică anilor ’30 care l-a inspirat pe Marsalis atunci când a creat Swing Symphony, doamnele sunt invitate să aleagă o rochie elegantă sau o pălărie în stilul anilor ’20-’30, în timp ce domnii pot sosi la Sala Radio cu papion, cravată sau bretele. Un concert inedit, o ținută deosebită, un mod elegant de ne pregăti pentru atmosfera festivă a sărbătorilor. Mai mult, în ton cu invitația adresată publicului, membrii Big Band-ului Radio vor purta, de asemenea, o ținută inspirată de moda anilor ’20-’30.

 

Swing Symphony este cea de-a treia simfonie semnată de Marsalis și a fost creată la solicitarea adresată compozitorului – în 2010 – de patru mari orchestre ale lumii: Berlin Philharmonic, London Symphony Orchestra, New York Philharmonic și Los Angeles Philharmonic. Lucrarea sa este inspirată de compozițiile predecesorilor săi, mari muzicieni americani precum Gershwin, Copland, Bernstein sau Ellington.

Concertul este prezentat de două dintre ansamblurile Radio România: ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și BIG BAND-ul RADIO și se derulează sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL. Un invitat constant pe scena Sălii Radio, Sascha Goetzel ocupă, începând din acest an, poziția de director muzical pentru două ansambluri importante: Orchestre National des Pays de la Loire (Franța) și Orchestra Națională de Tineret a Canadei.

 

Ultimul concert al anului 2022 la Sala Radio va debuta cu o altă lucrare extrem de cunoscută: Rhapsody in Blue – Gershwin, interpretată cu participarea pianistului TEO GHEORGHIU, care a studiat la Londra și la Philadephia. Născut în Elveția, Teo Gheorghiu a debutat în 2004 în celebra sală de concert Tonhalle – Zurich și de atunci a fost aplaudat la Paris, Tokyo, Sankt Petersburg, Madrid, New York, Londra etc., alături de orchestre ca Danish National Symphony Orchestra, Zurich Chamber Orchestra, Tchaikovsky Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Tokyo Symphony Orchestra, Orquestra Sinfonica de Bilbao ș.a.

În 2010, a devenit cel mai tânăr laureat al râvnitului premiu Beethovenring la Beethovenfest – Bonn și a primit distincția „Cel mai bun artist canadian” la ediția din 2017 a Concursului Muzical Internațional de la Montréal. Primul său CD a fost lansat de Deutsche Grammophon în 2009, iar la începutul acestei luni (decembrie 2022), Teo Gheorghiu a lansat albumul său intitulat „ROOTS”, o explorare a originilor sale românești, transpusă în muzică.

 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

 

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.