16.01.2023

           

 

 

 

Vineri, 20 ianuarie 2023 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO ne invită la un nou concert extraordinar! De ce ar trebui să nu pierdem acest eveniment special la Sala Radio ?

Flautistul MATEI IOACHIMESCU, artist român stabilit la Viena, considerat un adevărat „rockstar” al muzicii clasice, apreciat atât pentru repertoriul său clasic, cât și pentru proiectele sale independente, definite mereu de inovație, va interpreta Concertino pentru flaut și orchestră. Cunoscuta lucrare este semnată de compozitoarea Cécile Chaminade (1857 – 1944), care în 1913 a primit Legiunea de Onoare a Franței, prima oară în istorie când o femeie compozitor a obținut o astfel de distincție.

Programul de la Sala Radio va continua cu superba Arie a lui Lenski din operaEvgheni Oneghin” de Ceaikovski, interpretată într-un aranjament special și inedit, semnat chiar de flautistul Matei Ioachimescu. A treia lucrare aleasă de muzicianul român este Fantezie briliantă pe teme din opera „Carmen” Bizet, partitură cântată în aranjamentul pentru flaut și orchestră semnat de François Borne.

Seara se va deschide cu uvertura operei OberonC. M. von Weber și la final veți asculta suită din „Lacul lebedelor” – Ceaikovski.

Întregul eveniment se va desfășura sub bagheta dirijorului finlandez KALLE KUUSAVA, câștigător al Concursului European de Dirijat de la Oslo în 2013 și laureat al Concursul „Evgeny Svetlanov” de la Paris în 2014.

 

În stagiunea 2022/23, agenda dirijorului KALLE KUUSAVA cuprinde colaborări cu Baletul Național Finlandez și concerte cu orchestrele Arctic Philharmonic și Kuopio City.

Printre aparițiile sale anterioare se numără „Madama Butterfly” și „Entführung aus dem Serail – Răpirea din Serai” în cadrul Festivalului de Operă de la Savonlinna, „Billy Budd” la Opera Națională Finlandeză, „Fecioara din Pskov” la Teatrul Mariinski – Sankt Petersburg, „La Traviata” la Theater an der Wien, două producții cu Baletul Național Finlandez, debutul la pupitrul Baletului din Monte Carlo, concerte cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Finlandeze, Filarmonica Regală din Stockholm, Filarmonica Națională a Rusiei, „Carmen” la Opera din Oslo etc.

Kalle Kuusava și-a construit un vast repertoriu de operă, după ce a lucrat la Opera Națională Norvegiană din 2008 până în 2016 și în stagiunea 2007/2008 a dirijat la Opera din Zurich. A fost asistent al unor dirijori de renume, precum Jukka-Pekka Saraste, Hannu Lintu, Fabien Gabel, Tomáš Hanus, Xian Zhang și Antonino Fogliani.

Născut în 1983 în Finlanda, Kalle a studiat pian și muzică de cameră la Academia „Sibelius” din Helsinki – Finlanda. În 2005, a petrecut un an de studiu în cadrul unui schimb de experiență la Viena. Și-a finalizat masteratul în dirijat orchestră la Academia Norvegiană de Muzică din Oslo, unde a studiat cu Jukka-Pekka Saraste și Ole Kristian Ruud.

 

Flautistul MATEI IOACHIMESCU, artist (re)cunoscut al scenelor internaționale, este considerat un adevărat „rockstar” al muzicii clasice, prin interpretarea sa spontană și creativă și prin felul în care transmite emoția  și interacționează cu publicul.

Matei Ioachimescu susține o activitate concertistică impresionantă, este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru recitaluri cross-over. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a stabilit, este laureat al mai multor distincții si burse (Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation) și a fost aplaudat pe scene importante, precum Konzerthaus – Viena, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia – Roma, Budapest Music Center sau Suntory Hall – Tokyo.

În calitate de solist prezintă atât concerte clasice, cât și prime audiții ale unor compozitori contemporani, împreună cu orchestre filarmonice din țară și din străinatate. Este cunoscut pentru turneele naționale și europene: Legends, Romanian Rhapsody și La Vida Loca – proiectul cu succes internațional pe scene din România, Austria, Polonia și Estonia, care a determinat – în martie 2019 – realizarea albumului cu același nume, lansat la casa de discuri ViennArt.

Pentru   activitatea   sa   intensă   și  calitatea   înaltă   a proiectelor   susținute,  i-a fost încredințat titlul de „Ambasador al Integrării” în anul 2013 de către Ministerul de Externe al Austriei.

 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

 

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.