27.02.2023

               

 

Vineri, 3 martie 2023 (19.00), pe scena Sălii Radio va avea loc un concert extraordinar, conceput în jurul a două „HIT-uri” ale muzicii clasice: celebra Simfonie fantastică (HECTOR BERLIOZ) și Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră, semnat de SERGHEI RACHMANINOV.

Întreaga lume va aniversa în acest an 150 de ani de la nașterea compozitorului, 2023 fiind denumit „Anul Internațional Rachmaninov”. Evenimentul prezentat de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va aduce la București doi invitați speciali: dirijorul german STEFAN GEIGER și pianistul rus ALEXEI VOLODIN.

În 1945, Frank Sinatra s-a inspirat din Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră pentru piesa sa „Full Moon and Empty Arms” și, în 1975, compozitorul Eric Carmen a creat popularul cântec „All By Myself”, stârnind și un mare scandal de drepturi de autor cu urmașii lui Rachmaninov.

Creațiile compozitorului rus – considerat în istoria muzicii ca ultimul mare creator romantic – au o linie melodică mereu emoționantă: „Încerc să îmi fac muzica să vorbească simplu și direct despre ceea ce este în inima mea în momentul în care compun. Dacă este iubire acolo sau amărăciune sau tristețe sau un sentiment religios, aceste stări devin parte din muzica mea și ea devine astfel frumoasă sau amară sau tristă sau străbătută de un fior mistic. A compune muzică este parte din viața mea la fel ca a respira sau a mânca. Trebuie să dau o expresie sentimentelor mele, la fel cum vorbesc ca să-mi rostesc gândurile” – mărturisea Rachmaninov despre muzica sa.

 

STEFAN GEIGER este dirijor-șef al ansamblului Orquestra Sinfônica do Paraná și director muzical al Teatrului Guaira din Curitiba (Brazilia). Născut într-o familie de muzicieni, a început la vârsta de 5 ani să cânte la pian, vioară, tobe și trombon. În urma studiilor (susținute de Fundația Academică Germană Studienstiftung des deutschen Volkes), a devenit trombonist solist la Bayrische Staatsoper din München. Ulterior, a ocupat aceeași poziție la NDR Elbphilharmonic Orchestra din Hamburg.

În urma studiilor de dirijat, a fost asistentul lui Christoph Eschenbach, Valery Gergiev și Christoph von Dohnanyi. În scurt timp, a devenit director artistic al Landesjugendorchester Bremen și a dirijat în perioada 2002-2007 Orchestra HFK din Bremen (Hochschule für Künste Bremen).

Geiger a dirijat numeroase orchestre, inclusiv orchestra Festivalului Schleswig-Holstein, Ensemble Resonanz, Würzburger Philharmonikern, Nürnberger Symphonikern, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Filarmonica din Buenos Aires la Teatro Colon din Argentina ș.a. Printre cele mai importante succese recente ale lui S. Geiger se numără reveniri la Elbphilharmonie, debuturi la Orquestra Sinfônica Brasileira din Rio de Janeiro, NDR Radio Philharmonie Hanovra, Oulu Symphony din Finlanda și Orchestra Simfonică din Ierusalim.

Timp de mai mulți ani, a dirijat frecvent NDR Elbphilharmonie Orchester Hamburg – acompaniind filme mute premiate cu Oscar, precum „The Artist” sau „Ben Hur”, comedii de Buster Keaton sau drame precum „Crucișătorul Potemkin”.

 

Apreciat pentru interpretarea sa extrem de sensibilă, dar și pentru strălucirea sa tehnică, pianistul ALEXEI VOLODIN deține un repertoriu extraordinar de divers, de la Beethoven și Brahms la Ceaikovski, de la Rahmaninov și Prokofiev până la Scriabin, Shchedrin și Medtner.

Printre marile orchestre alături de care a fost aplaudat se numără Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Sydney Symphony Orchestra, Japan Philharmonic Orchestra, Philharmonisches Staatsorchester Hamburg, Filarmonica din Sankt Petersburg, Orchestre Symphonique de Montréal, Orchestra Mariinski, BBC Symphony Orchestra etc.

A cântat în cele mai importante săli de concerte ale lumii, precum Wiener Konzerthaus, Palau de la Música din Barcelona, Teatrul Mariinski, Filarmonica din Paris, Alte Oper din Frankfurt, Tonhalle din Zürich și Auditorio Nacional de Música din Madrid.

Un artist obișnuit al festivalurilor, Alexei Volodin a cântat la Festivalul Internațional de Muzică de Cameră Kaposvár, Festivalul Les nuits du Château de la Moutte, Variations Musicales de Tannay, Bad Kissingen Sommer Festival, La Roque d’Anthéron, Les Rencontres Musicales d’Évian, Festivalul La Folle Journée, Festivalul Nopți Albe din Sankt Petersburg ș.a.

Cel mai recent album al lui Volodin la casa de discuri Mariinski a fost Concertul pentru pian nr. 4 de Prokofiev, dirijat de Gergiev. Înregistrând pentru Challenge Classics, discul lui Volodin cu lucrări solo de Rahmaninov a fost lansat în 2013.

Născut în 1977 la Sankt Petersburg, Alexei Volodin a studiat la Academia Gnessin din Moscova și mai târziu la Conservatorul din Moscova. În 2001, și-a continuat studiile la Academia Internațională de Pian de la Lacul Como și a câștigat recunoașterea internațională după premiul obținut la Concursul Internațional Géza Anda de la Zürich, în 2003. Alexei Volodin este un artist Steinway.

 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

 

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.