20.03.2023

           

 

 

Vineri, 24 martie 2023 (19.00), aveți ocazia să ascultați la Sala Radio Concertul nr. 3 pentru pian – Per aspera ad astra  (Prin suferință către lumină), semnat de pianistul și compozitorul postromantic ucrainean SERGHEI BORTKIEWICZ (1877 – 1952). Creațiile sale încep să fie descoperite în ultimii ani și programate în stagiunile sălilor de concert și povestea de viață tragică a artistului ne arată că istoria războaielor și a suferinței umane născute din aceste conflicte se perpetuează permanent, în diverse forme.

Evenimentul va fi dirijat de BOIAN VIDENOFF – directorul artistic și fondatorul Filarmonicii din Mannheim – Germania, al cărei profil îl formează continuu începând din 2010.

Veți asculta lucrarea compozitorului ucrainean în interpretarea ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO și în ipostază solistică se va afla pianistul ȘTEFAN DONIGA, care a prezentat în acest an un turneu național de recitaluri sub titlul „Experimentul BORTKIEWICZ”, dezvoltând un concept original prezentat în premieră publicului din România.

Serghei Bortkiewicz s-a născut în Ucraina, a studiat la Conservatorul din Sankt Petersburg și apoi la Lepizig, obținând Premiul „Schumann” la absolvirea Conservatorului din Leipzig. La izbucnirea Primului Război Mondial, a fost deportat din Germania (unde se stabilise cu soția sa) în Rusia, dar Revoluția Bolșevică l-a forțat să plece din nou mai departe în exil, stabilindu-se la Viena și devenind ulterior cetățean austriac. A încercat o scurtă perioadă să se restabilească în Germania, unde a fost însă persecutat de regimul nazist și muzica sa a fost scoasă din programele sălilor de concert. Al Doilea Război Mondial a afectat și mai mult viața compozitorului și a soției sale, problemele financiare și personale adâncindu-se permanent.

Concertul de la Sala Radio se va deschide cu Uvertura tragică de BRAHMS și în partea a doua a serii veți asculta Simfonia nr. 7 de BEETHOVEN. Wagner spunea că finalul simfoniei este o apoteoză în care pare că Beethoven însuși dansează cu întreaga natură.

 

BOIAN VIDENOFF colaborează în mod regulat cu artiști de renume precum Martha Argerich, Mischa Maisky, Sonya Yoncheva, Pinchas Zukerman, Maria João Pires, Sergei Babayan, Igor Levit și dirijează în săli de concert importante precum Elbphilharmonie Hamburg, Philharmonie im Gasteig München, Herkulessaal din München, Filarmonica din Köln, Filarmonica din Luxemburg, Auditorio Nacional din Madrid, Queen Elizabeth Hall din Anvers, Auditorium „la Verdi” din Milano, Alte Oper din Frankfurt, Stadt Casino Basel, Meistersingerhalle din Nürnberg și Liederhalle din Stuttgart.

În calitate de dirijor invitat, lucrează cu orchestre precum Orchestra Simfonică din Anvers, Orchestra WDR Radio din Köln,  Israel Camerata Jerusalem, Nordwestdeutsche Philharmonie, Orchestra della Svizzera Italiana din Lugano, Orchestra Operei din Frankfurt, Nürnberger Symphoniker, Orchestra Filarmonicii Slovace, Orchestre de Chambre du Luxembourg, Basel Sinfonietta, Orchestra Simfonică din Biel-Solothurn ș.a.

Boian Videnoff este foarte pasionat de ideea de a face muzica clasică mai accesibilă pentru publicul larg. Împreună cu Mannheimer Philharmoniker a înființat o serie de concerte educative pentru copii și repetiții deschise pentru familii.  De asemenea, este responsabil pentru platforma video online HomeSymphony® a orchestrei și pentru experiența multimedia a concertelor în sală. În plus, Boian Videnoff este, de asemenea, co-fondator și co-CEO al Enote, un startup din Berlin specializat în tehnologie muzicală, care a dezvoltat o aplicație inovatoare de partituri digitale cu inteligență artificială.

Boian Videnoff s-a născut în 1987 într-o familie de muzicieni din Bulgaria. A crescut ca cetățean european cu 3 naționalități între Italia și Germania, unde și-a primit educația muzicală la vioară, pian, oboi și canto, înainte de a studia dirijatul cu Jorma Panula și Gianluigi Gelmetti.

 

ŞTEFAN DONIGA a susţinut recitaluri şi concerte pe scene din România, Luxemburg, Ungaria, Ucraina, Cehia, Bulgaria, Moldova, Austria, Slovacia, Norvegia, Finlanda, Coreea de Sud, Franţa, Polonia, Italia, Mexic, Cuba, China, Maroc, Marea Britanie. Prezenţele sale publice au fost reprezentate de apariţii solistice sau parteneriate camerale alături de artiști importanți ai scenei muzicale româneşti, precum violoncelistul Marin Cazacu, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, violoniştii Florin Croitoru, Diana Jipa, Rafael Butaru şi Ştefan Horvath, clarinetistul Emil Vișenescu, sopranele Irina Iordăchescu, Iulia Isaev, Sorina Munteanu etc. În anul 2000, Ștefan Doniga a reprezentat România la Primul Festival Balcanic al Tinerilor Pianişti de la Razgrad, Bulgaria, unde a primit Medalia Festivalului şi a participat, de asemenea, în cadrul a numeroase transmisiuni directe realizate de către Radiodifuziunea Română, fiind invitat să realizeze imprimări speciale alături de Orchestra de Cameră Radio.

Ştefan Doniga este singurul pianist român care a înregistrat integrala mazurcilor pentru pian de Alexandr Skriabin – o imprimare realizată în concert la Ateneul Român în anul 2005 şi difuzată în repetate rânduri, prin intermediul Uniunii Europene de Radio, de către postul muzical de radio german WDR 3. Artistul român a imprimat în premieră mondială concertele numerele 2 şi 3 pentru pian şi orchestră de Serghei Bortkiewicz, înregistrări produse de către Institutul Olandez pentru Muzică și realizate alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Janacek din Ostrava, aflată sub conducerea dirijorului David Pocelijn. Discul a fost publicat de casa olandeză BRILLIANT CLASSICS şi lansat la nivel mondial pe 16 martie 2018.

Alături de violonista Diana Jipa, pianistul Ștefan Doniga realizează unul dintre cele mai de succes duo-uri din muzica românească actuală, ansamblul susținând, în perioada 2017 – 2023, peste 320 de concerte și recitaluri în 20 țări de pe 4 continente și peste 40 de orașe din România.

 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

 

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.