24.04.2023

            

  Cunoscutul dirijor și compozitor francez FRÉDÉRIC CHASLIN – care a creat Dansul Divei  din muzica binecunoscutului film Al cincilea element (Luc Besson, 1997) – revine pe scena Sălii Radio pentru a dirija un concert înscris în suita evenimentelor ce marchează Anul Internațional Rachmaninov (150 de ani de la nașterea compozitorului).

 

Vineri, 28 aprilie 2023 (19.00), Frédéric Chaslin va dirija Simfonia nr. 1 de SERGHEI RACHMANINOV, interpretată de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO. Destinul lucrării este unul inedit și marcat de istoria tumultoasă a Rusiei: premiera lucrării (la Sankt Petersburg, în 1897) nu s-a bucurat de mare succes, adâncind o depresie profundă a compozitorului. Atunci când a fost nevoit să părăsească Rusia (în 1917) și să plece în exil către America (din cauza persecuțiilor politice ce au urmat Revoluției bolșevice), compozitorul nu a luat partitura cu sine. După moartea sa însă, în 1944, în arhivele Bibliotecii Conservatorului din Petersburg a fost redescoperită partitura și o nouă viață a lucrării s-a născut de aici. Premiera americană a avut loc în 1948, interpretată de Philadelphia Orchestra – dirijată de Eugene Ormandy – și, treptat, lucrarea a fost cântată în întreaga lume, bucurându-se de un succes întârziat.

 

Concertul de la Sala Radio va fi și un prilej de a-l revedea pe violoncelistul RĂZVAN SUMA, unul dintre cei mai activi muzicieni români, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, fondator al Ansamblului PlaCello, director artistic al primului festival de violoncele din România – CellEAST – și al proiectului ICon Arts Transilvania. Acesta va interpreta SCHUMANN: Concertul în la minor pentru violoncel și orchestră. Ca și simfonia lui Rachmaninov, lucrarea a avut o poveste neașteptată: concepută în doar 2 săptămâni, nu a fost niciodată interpretată în timpul vieții compozitorului, care primise câteva critici negative pe partitura sa. Dar astăzi concertul este considerat unul dintre cele 3 mari concerte romantice pentru violoncel, alături de cele semnate de Dvořák și Elgar.

Seara de la Sala Radio se va deschide cu MOZART: Uvertura operei La clemenza di Tito.

 

Dirijor, pianist, compozitor şi scriitor, FRÉDÉRIC CHASLIN este unul dintre cei mai importanți muzicieni francezi contemporani. A studiat la Conservatorul din Paris (oraşul său natal) şi la Mozarteum din Salzburg, începând cariera dirijorală în 1989 ca asistent al lui Daniel Barenboim la Orchestre de Paris şi la Festivalul de la Bayreuth.  În 1991 a devenit asistentul lui Pierre Boulez, colaborând cu Ensemble Intercontemporain.

De-a lungul carierei a fost invitatul unor festivaluri marcante şi a fost aplaudat pe marile scene lirice ale lumii, precum: Staatsoper – Viena, Teatro alla Scala – Milano, Metropolitan Opera – New York, Opera din Rouen, Semperoper –  Dresda ș.a. A condus în egală măsură orchestre simfonice din Franţa, Austria şi Germania.

Stăpâneşte un repertoriu extrem de variat şi acordă o atenţie deosebită muzicii contemporane, promovând numeroase prime audiţii mondiale. Printre cele mai cunoscute compoziţii ale sale se numără câteva opere, Suita Chagall pentru orchestră şi Dansul Divei  din muzica binecunoscutului film Al cincilea element.

 

RĂZVAN SUMA este unul dintre cei mai activi muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca Berliner Philharmoniker, Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Megaron din Atena, Kursall din San Sebastian, Casa da Musica din Porto, Opera House din Hanoi – Vietnam.

Răzvan Suma a prezentat turnee naționale începând cu anul 2012. Suita de proiecte Vă place Bach?, Vă place Brahms?, Vă place Tango?, Vă place SCHU…?, Vă place Beethoven? sau Vă plaCello? l-au plasat pe Răzvan în topul celor mai apreciați violonceliști români. La acestea se adaugă turneele grupului ArgEnTango,  cu proiectele Piazzolla, o poveste autentică, Tango Tradițional și Tango LA CETATE.

 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

 

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.