7.06.2023

           

 

Stagiunea ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO se încheie miercuri, 14 iunie 2023 (19.00), cu un invitat de marcă: dirijorul și clarinetistul vienez ANDREAS OTTENSAMER, în dublă ipostază, de solist și dirijor! Clarinetist principal al uneia dintre cele mai importante orchestre ale lumii – Filarmonica din Berlin – Andreas Ottensamer va dirija în stagiunea următoare ansambluri ca Tokyo Symphony Orchestra, Seoul Philharmonic, Orchestre Metropolitain Montréal, Liszt Chamber Orchestra ș.a.

Seara de la Sala Radio se va deschide cu Le Tombeau de Couperin – o suită din 6 mișcări compusă de RAVEL (creatorul Bolero-ului) între 1914 și 1917, fiecare parte fiind dedicată unui prieten care își pierduse viața în Primul Război Mondial. Veți asculta și celebra Simfonie nr. 3 de BEETHOVEN – supranumită Eroica. Inițial, compozitorul dedicase lucrarea sa lui Napoleon, pe care îl considera o întruchipare a idealurilor  democratice ale Revoluției Franceze. Ulterior, când Napoleon s-a autoproclamat împărat, Beethoven s-a simțit profund dezamăgit, și a retras dedicația, considerând că acesta și-a urmat în final ambițiile proprii și a abdicat de la idealurile sale.

Programul serii de la Sala Radio cuprinde și lucrarea lui FELIX MENDELSSOHN Cântece fără cuvinte – în aranjamentul pentru clarinet şi orchestră de coarde semnat chiar de Andreas Ottensamer.

 

ANDREAS OTTENSAMER a cucerit publicul și criticii deopotrivă cu muzicalitatea și versatilitatea sa distinctă în calitate de clarinetist, director artistic și dirijor.

Ottensamer este considerat unul dintre cei mai importanți instrumentiști ai vremurilor noastre și concertează ca solist la clarinet în marile săli de concert din întreaga lume, cu orchestre precum Filarmonica din Berlin, Filarmonica din Viena, Orchestra de Cameră Mahler, Filarmonica din Londra, Filarmonica din Seul și Filarmonica din Olanda sub bagheta lui Mariss Jansons, Sir Simon Rattle, Andris Nelsons, Yannick Nezet-Seguin, Daniel Harding și Lorenzo Viotti. Este un artist invitat regulat la festivaluri precum Salzburger Festspiele, Gstaad Menuhin Festival, Rheingau Musik Festival și Festival de Pâques d’Aix en Provence.

În 2021, Ottensamer și-a făcut debutul ca dirijor și a primit Premiul Neeme Järvi al Academiei de dirijat a Festivalului de la Gstaad.

În sezonul 2022/23 și-a făcut debutul ca dirijor în Asia, cu Orchestra Simfonică din Tokyo și Orchestra Simfonică KBS din Seul, și a lucrat cu orchestre precum MDR Sinfonieorchester Leipzig, Filarmonica din Praga, Orquestra Gulbenkian din Lisabona, Orchestra Simfonică de Stat din Istanbul, Real Philharmonia Galicia și Orchestre Symphonique de Mulhouse. În stagiunea 23/24, Andreas Ottensamer va reveni la pupitrul Orchestrei Simfonice din Tokyo, precum și al Orchestrei Simfonice de Stat din Istanbul și va debuta cu Orchestra Simfonică NHK, Filarmonica din Seul, Orchestre Metropolitain Montréal, Theater Erfurt, Kammerorchester Zurich, Münchner Kammerorchester și Kammerorchester Basel.

În stagiunea 23/24, Andreas va reveni la pupitrul Orchestrei Simfonice din Tokyo și își va face debutul cu Orchestra Simfonică NHK într-un program dedicat în întregime lui Johannes Brahms. În decembrie 2022, Andreas s-a alăturat maestrului Riccardo Muti pentru a lucra la Messa da Requiem de Verdi, în cadrul Academiei italiene de operă din Ravenna, Italia. În martie 2023 i s-a alăturat maestrului Muti pentru producția Un Ballo in Maschera de Verdi în cadrul Festivalului de primăvară de la Tokyo.

Andreas Ottensamer este director artistic al Festivalului Lotte din Seul, Coreea, și al Festivalului Bürgenstock din Elveția.

Andreas Ottensamer are un parteneriat de înregistrare exclusiv cu Deutsche Grammophon din 2013, ceea ce îl face primul clarinetist de pe Yellow Label. Pentru albumul Blue Hour, care cuprinde lucrări de Weber, Mendelssohn și Brahms, a colaborat cu Filarmonica din Berlin sub bagheta lui Mariss Jansons și a primit cel de-al doilea premiu Opus Klassik ca „Instrumentistul anului”.

Andreas Ottensamer s-a născut în 1989 la Viena. Provine dintr-o familie de muzicieni și a fost atras de muzică de timpuriu, primind primele lecții de pian la vârsta de patru ani. La vârsta de zece ani a început să studieze violoncelul la Universitatea de Muzică și Artă Interpretativă din Viena, apoi a trecut la clarinet în 2003. În 2009 și-a întrerupt studiile de licență la Harvard pentru a deveni bursier al Academiei de Orchestră a Filarmonicii din Berlin. Ottensamer a studiat dirijatul cu profesorul Nicolas Pasquet (Weimar) și a urmat cursuri de măiestrie cu maeștrii Riccardo Muti și Jaap van Zweden și cu profesorul Johannes Schlaefli (Zürich). L-a asistat pe maestrul Francois-Xavier Roth la Orchestra Simfonică din Londra.

 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

 

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti. Biletele și abonamentele achiziționate până la data de 1 mai 2023 prin iabilet.ro rămân valabile.