11.12.2023

 

 

 

 

Câștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania – 2020, dirijorul FINNEGAN DOWNIE DEAR este invitat la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO, vineri, 15 decembrie 2023 (de la 19.00). Născut la Londra, absolvent al Universității din Cambridge și al Academiei Regale de Muzică, Finnegan Downie Dear a dirijat orchestre ca London Philharmonic Orchestra, Sinfonieorchester Basel, Filarmonica di Bologna sau orchestra Operei de Stat din Berlin – Staatsoper Berlin.

 

Concertul de la Sala Radio este conceput în special în jurul lui RAVEL, unul dintre cei mai mari compozitori ai sec. XX și autorul celebrului Bolero. Programul va debuta cu Pavana pentru o infantă defunctă, o lucrare în care Ravel își manifestă deja pasiunea pentru cultura, tradițiile și muzica hispanică, ceea ce va exprima mai târziu și în Rapsodia spaniolă sau în Bolero.

Veți asculta apoi lucrarea lui Ravel  Le Tombeau de Couperin (Mormântul lui Couperin). Suita creată de Ravel este un omagiu adus lui Couperin și întregii epoci baroce în muzică, dar și un omagiu conceput de compozitor pentru a onora memoria mamei sale și a unor prieteni decedați în Primul Război Mondial.

Seara de la Sala Radio se va încheia cu Variaţiuni pe o temă originală – Enigma, creație a compozitorului britanic EDWARD ELGAR, lucrare în care acesta și-a propus să schițeze portretul unor prieteni apropiați, în cele 14 variațiuni fiind reprezentată muzical inclusiv soția sa, Alice, dar și compozitorul însuși.

 

În stagiunea 22/23, FINNEGAN DOWNIE DEAR a debutat la Staatsoper Berlin și a dirijat la pupitrul ansamblului Staatskapelle Berlin. De asemenea, a colaborat cu orchestre precum Camerata Salzburg, Deutsches Symphony-Orchester Berlin, Filarmonica din Baltimore, Orchestra Radioului Național Polonez, Tokyo Metropolitan Symphony și a revenit la Orchestra Simfonică din Göteborg.

Printre angajamentele importante recente se numără London Philharmonic Orchestra, Hallé Orchestra – Manchester, Sinfonieorchester Basel, Filarmonica di Bologna, Borusan Philharmonic Istanbul și Orchestra Simfonică Națională Coreeană. În stagiunile viitoare, va dirija noi producții de operă la Royal Opera House – Covent Garden și la Theater an der Wien. Experiența anterioară în operă include producții dirijate la Opera Națională Poloneză, Deutsche Oper am Rhein, Opera Națională Coreeană, Opera Regală Suedeză ș.a.

Din 2014, FINNEGAN DOWNIE DEAR este directorul muzical al Shadwell, o companie care lucrează cu cei mai talentați tineri muzicieni britanici pentru a aduce repertoriul britanic contemporan în fața unui public nou și pentru a experimenta noi forme de operă.

 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

 

 

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.