8.01.2024

 

 

Noul An începe la Sala Radio în pași de dans! Vineri, 12 ianuarie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO vă propune un concert cu un repertoriu atractiv. Veți asculta două Dansuri ungare semnate de Brahms, două Dansuri slave create de compozitorul ceh Antonín Dvořák, Dansurile polovțiene din opera „Cneazul Igor” de Borodin, Preludiu și Mazurka din baletul „Coppélia” compus de Léo Delibes.

Călătoria muzicală la care vă invită Orchestra Națională Radio va cuprinde și un popas prin țările nordice – prin evocarea celebrului personaj Peer Gynt, surprins de compozitorul norvegian Edvard Grieg – și o vizită imaginară prin Boemia, grație poemelor simfonice „Vysehrad” și „Vltava”, compuse de Bedřich Smetana.

Seara de la Sala Radio se va deschide cu uvertura cunoscutei operete „Liliacul” – semnate de Johann Strauss fiul -și se va încheia cu un bis la fel de celebru, conceput de același mare compozitor vienez: valsul „Dunărea albastră”.

 

Concertul se va desfășura sub bagheta dirijorului austriac ALEXANDER STEINITZ. Născut în orașul Salzburg, Alexander Steinitz se bucură de o atenție tot mai mare la nivel internațional ca dirijor, atât în domeniul simfonic, cât și al operei, fiind invitat în mod regulat să dirijeze în mai multe țări europene, precum și în Japonia, Canada, Australia și SUA.

Alexander Steinitz a studiat dirijatul de orchestră la Universitatea de Muzică din Viena. De asemenea, a petrecut un an la renumita Universitate Yale din S.U.A. Cursurile de măiestrie cu Zubin Mehta, Kenneth Kiesler, Lorin Maazel și Jorma Panula i-au completat pregătirea.

Apoi s-a angajat într-o carieră internațională de dirijor și a dirijat concerte în Europa, America și Asia cu peste 50 de orchestre, inclusiv Deutsches Symphonie-Orchester Berlin și Wiener Chamber Soloists, pe care i-a însoțit în turneul lor în Japonia. Ulterior, a dirijat Simfonia a IX-a de Beethoven la Nagoya.

Un punct important în parcursul său l-a reprezentat momentul de la Teatrul din Magdeburg când a lucrat pentru producția „Orfeu și Euridice” de Gluck cu regizorul Andreas Kriegenburg, care a fost considerată „cea mai bună producție de teatru muzical” de către mai multe reviste de specialitate și a primit o nominalizare pentru Premiul german de teatru „FAUST”. Alexander Steinitz a lucrat, de asemenea, ca director muzical interimar la Teatrul de Stat din Meiningen.

Alexander Steinitz a fost invitat să dirijeze la Volksoper din Viena („Țara surâsului”), la Teatrul de Stat din Saarbrücken („Văduva veselă”, „My Fair Lady”), la Opera din Chemnitz („Flautul fermecat”) și la Teatrul de Stat din Braunschweig, unde a dirijat, de asemenea, („Flautul fermecat”) și a fost invitat ulterior să dirijeze premiera operei „Forța destinului” de Verdi. La Opera din Wuppertal, a dirijat o versiune pentru copii a operei „Povestirile lui Hoffmann” de Offenbach și apoi a fost solicitat pentru reluarea operei „Tosca” de Puccini.

 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

 

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.