1.04.2024

 

 

 

 

 

Vineri, 5 aprilie 2024 (19.00), alături de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, cunoscutul violonist Gabriel Croitoru va interpreta la Sala Radio Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră, semnat de compozitorul francez Camille Saint-Saëns. Cariera lui Gabriel Croitoru însumează peste o mie de apariţii scenice. A evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, precum Royal Philharmonic – Londra, Orchestra de Cameră „Regina Sofia”, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ş.a. A fost aplaudat în recitaluri în Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A.

 

Seara se va deschide cu Trei piese pentru orchestră de coarde, partitură a compozitorului român Constantin Silvestri, și se va încheia cu Recviemul creat de Gabriel Fauré, lucrare ce a fost interpretată pentru prima oară la Paris, în 1888, în celebra biserică La Madeleine. Recviemul va fi cântat cu participarea soliștilor vocali Veronica Anușca – soprană și Balla Sándor – bariton și a Corului Academic Radio, pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu.

 

Evenimentul de la Sala Radio va fi dirijat de Cristian Oroșanu, care a fost aplaudat încă din tinerețe pe marile scene naționale și internaționale, în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Orchestre de Paris, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin. În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov.

Drumurile sale au îmbinat armonios cariera internațională, alături de orchestre ca Tonhalle Zurich sau BBC Scottish Orchestra, cu o activitate susținută în țară, la pupitrul filarmonicilor „George Enescu” din București, „Moldova” din Iași sau „Transilvania” din Cluj. Invitațiile orchestrelor filarmonice din Sibiu sau Bruxelles, Oradea sau Strasbourg, Tg. Mureș sau Porto, au îmbogățit experiența sa artistică, cu posturi fixe la Operele Naționale din București, Iași și Cluj, la Filarmonica din Brașov sau la Deutsches Symphonie-Orchester Berlin.

Luând exemplul Orchestrei Lamoureux – ansamblu asociativ cu mare tradiție în Franța – Cristian Oroșanu s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre în Japonia (Hyogo PAC Orchestra) și a fondat o nouă orchestră în România: Kamerata Kronstadt, cu o activitate concertistică la Brașov și la diverse festivaluri în țară. Cristian Oroșanu a obținut premiul Criticii Muzicale din România și premiul al 2-lea al Concursului Internațional de Dirijat „Malko”, în Danemarca.

 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.