17.04.2024

 

 

            Ați ascultat vreodată un concert pentru două piane și orchestră ? Aveți ocazia de a trăi o astfel de experiență artistică inedită miercuri, 24 aprilie 2024 (de la 19.00), la Sala Radio, în interpretarea ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO și sub bagheta apreciatului dirijor CRISTIAN MANDEAL. În aproape 50 de ani de activitate, CRISTIAN MANDEAL a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate.

Veți asculta așadar Concertul în re minor pentru două piane şi orchestră semnat de FRANCIS POULENC, unul dintre marii compozitori francezi ai sec. XX. Creat în primăvara anului 1932, concertul este dedicat Winnarettei Singer, cunoscută și ca prințesa Edmond de Polignac, o personalitate extrem de populară și o mecena a societății pariziene. În salonul acesteia se întâlneau mulți mari artiști ai timpului, ca Stravinski, Ravel sau Satie, care i-au dedicat o parte dintre creațiilor lor. Premiera concertului fost un succes și a avut loc în același an 1932 la Veneția, cu Poulenc însuși și cu prietenul său – pianistul Jacques Février – ca soliști. În seara de la Sala Radio, îi veți aplauda în această ipostază pe pianiștii CRISTIAN NICULESCU și OXANA CORJOS.

 

CRISTIAN NICULESCU și-a început studiile muzicale la București și a continuat la Hochschule der Künste Berlin, perfecționându-se apoi cu Dimitri Bashkirov la Academia Mozarteum de la Salzburg și la Academia Reina Sofia la Madrid.

A debutat cu Orchestra Națională Radio sub bagheta maestrului Iosif Conta  în 1986 și la Ateneul Român în 1988.

În străinătate este invitat să colaboreze, atât ca solist cât și în cadrul serilor de muzică de cameră organizate sub auspiciile unor orchestre prestigioase, ca de exemplu: Cleveland Chamber Symphony Orchestra, Berliner Philharmoniker, Konzerthausorchester Berlin, Norddeutscher-Rundfunk Hamburg, Berliner Symphoniker, Brandenburgische Philharmonie Potsdam etc. În anul 2023 a fost, alături de Oxana Corjos, solistul Orchestrei Naționale de Tineret la Festivalul „Young Euro Classic” de la Berlin. A susținut recitaluri și concerte camerale în săli de concerte de prestigiu, printre care Filarmonica din Berlin, Konzerthaus Berlin, Gasteig München, Deutsche Oper Berlin, Musée de l’Armée din Paris sau în Studiourile de concerte ale Radioului Danez din Copenhaga si de la Norddeutscher-Rundfunk Hamburg si a efectuat turnee în Germania, Italia, Danemarca, Norvegia, Austria, Franța, Japonia și în S.U.A.

 

Crescând într-o familie de muzicieni, OXANA CORJOS și-a însușit primele noțiuni muzicale din copilărie. A urmat apoi cursurile Universității Naționale de Muzică din București, unde a studiat cu maestrul Dan Grigore.

Oxana Corjos a susținut concerte alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, precum și cu cele mai reprezentative orchestre filarmonice din țară. Turneele în Elveția, Germania, Republica Moldova, Spania, Macedonia, Italia au adus pianistei o serie de succese, publicul și critica de specialitate apreciind la superlativ prestațiile sale artistice.

În ultimii ani, Oxana Corjos a susținut concerte alături de Orchestra Română de Tineret și maestrul Cristian Mandeal, atât la Ateneul Român cât și la Academia „Santa Cecilia” din Roma. Totodată, a fost invitată să concerteze în deschiderea (2014) și închiderea (2016) Festivalului „Toamna Muzicală Clujeană”, precum și în concertul de deschidere a Festivalului „Gustav Mahler” de la Toblach (Dobiacco), în iulie 2015, a Festivalului „Alto Adige” în iulie 2018, iar în toamna aceluiași an a deschis „Seria Enescu” la Londra cu un recital de succes. Colaborează constant cu Institutul Cultural Român, cântând frecvent la Londra, Viena, New York, Istanbul, Chișinău, Berlin.

 

Seara de la Sala Radio se va încheia cu MAHLER – Simfonia nr. 4 (în aranjamentul pentru orchestră de cameră și soprană semnat de Ronald Kornfeil), lucrare interpretată cu participarea sopranei DIANA ȚUGUI.

 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.