< Soliști

„Violoncelistul Razvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea si inteligenta sa”. Astfel caracteriza renumita publicatie germana „Das Orchester” prestanta tânarului violoncelist român – un mare talent muzical, o certitudine artistica a momentului.

Prin repertoriul impresionant pe care l-a realizat în cele peste cinci sute de recitaluri si concerte sustinute în turneele din Europa, America de Nord, America de Sud, Africa si Asia, Razvan a dovedit o mare sensibilitate si intuitie muzicala, o tehnica performanta redând impecabil – prin diversitatea sonoritatilor – specificul stilistic al fiecarei piese.

Concursurile de mare prestigiu ca „Giovanni Batista Viotti” – Italia, „Markneukirchen” – Germania, „Chisinau” – Republica Moldova sau „Villa de Llanes” – Spania, sunt doar câteva din cele mai importante premii câstigate de Razvan în participarile sale la competitiile nationale si internationale, în cariera competitionala începuta chiar la sase ani.

În ultimii ani Razvan a realizat o serie de înregistrari speciale, inclusiv pentru Fonoteca de Aur a Societatii Române de Radio, 5 CD-uri, precum si transmisiuni în direct la posturi de radio si televiziune („RAI” Torino, „MDR” Leipzig, „TVR” România, „Acasa” TV, Radio Berlin, Radio Macao, Radio Sofia, Radio Bucuresti, Radio Euskadi).

Nascut în 1977 la Cluj-Napoca, urmeaza cursurile liceului de muzica din orasul natal la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000 obtine diploma de licenta a Academiei de Muzica din Bucuresti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 studiaza în cadrul programului „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge – Statele Unite, la clasa profesorului Terry King. Educatia sa muzicala a fost armonios completata de cursurile de perfectionare cu maestrii Marin Cazacu, Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Aurel Niculescu, Mirel Ianovici, Herre-Jan Stegenga, Frans Helmerson si de colaborarile cu muzicieni de marca, precum Justus Frantz, Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Silvia Marcovici sau Misha Katz. La randul sau, Razvan devine profesor asociat la Universitatea de Muzica Bucuresti si este invitat sa predea la cursuri de maiestrie prestigioase si cu traditie organizate de Asociatia SONORO.

În anul 2004 ia nastere „Romanian Piano Trio”, unde îl regasim pe Razvan alaturi de doi dintre cei mai apreciati muzicieni tineri din România, Horia Mihail si Alexandru Tomescu, împreuna cu care porneste în turneele nationale anuale, „Music ON-LG” si realizeaza vânzari impresionante ale CD-urilor produse la „Humanitas Multimedia” si „SONORO RECORDS”. Razvan devine din anul 2008 solist concertist al

Filarmonicii din Pitesti, alaturi de colegii sai din trio, iar în anul 2010 solist concertist al orchestrelor Societatii Române de Radiodifuziune din Bucuresti.
Pe lânga activitatea concertistica tangentiala cu România, Razvan dezvolta o cariera stabila alaturi de pianistul spaniol Iosu Okinena cu care s-a perindat prin sali precum „Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, „Kursall” din San Sebastian, sau Universitatea din Valladolid, avand imprimate pe CD cele doua sonate pentru pian si violoncel de J. Brahms.

Nu în ultimul rând, alaturi de Marin Cazacu, Alexandra Gutu si Octavian Lup, în componenta cvartetului de violoncele „Cellissimo”, Razvan este prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc, reusind ingemanarea a doua generatii de artisti pentru care mesajul muzicii primeaza orgoliilor de instrumentisti.