Violonista Cristina Anghelescu și pianistul Andrei Banciu vor concerta împreună pe scena Sălii Radio, într-un recital de sonate de Mozart, Beethoven & Strauss, joi, 22 martie, de la ora 19.00. Prima lucrare în programul recitalului va fi Sonata în mi minor de Mozart, urmată de Sonata nr. 5 în fa major, op. 24 – Sonata primăverii, de Beethoven și de Sonata în mi bemol major, op. 18, de R. Strauss.

 Cristina Anghelescu a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Ştefan Gheorghiu, şi în prezent este solistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio. O prezenţă activă pe toate scenele din România încă din perioada studenţiei, a fost invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin, Ceaikovski Hall din Moscova, Teatro Monumental y Auditorium din Madrid, Smetana Hall, Praga; St. John’s Smith Square, Londra, și Finlandia Hall, Helsinki. A efectuat numeroase turnee în toate ţările Europei, în Taiwan, America de Sud şi cea de Nord și în Africa de Sud.

Cu un impresionant palmares de premii la concursuri internaționale și de burse câștigate la prestigioase instituții din Europa, pianistul Andrei Banciu are o carieră muzicală în plină ascensiune, cu numeroase concerte și recitaluri susținute Germania și mai multe țări europene, iar în 2017 a debutat la Concertgebouw Amsterdam.

 Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se vor achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

 Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro. 

 

Biografii

Cristina Anghelescu

Cristina Anghelescu a început studiul viorii la vârsta de 6 ani cu tatăl său, violonistul Aurelian Anghelescu, cel care i-a îndrumat cu atenţie şi profesionalism formarea artistică. Ulterior, Cristina Anghelescu a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti la clasa Maestrului Ştefan Gheorghiu, discipol al lui David Oistrakh, şi în prezent este solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio.

Este câştigătoarea concursurilor internaţionale Jean Sibelius, Helsinki, 1990, Alberto Curci, Napoli, 1983, Dr. Luis Sigall, Viña del Mar, 1985, Chile şi Andria, 1991, câştigând de asemenea premiul V la  J. Thibaud, Paris, 1981, premiul IV la Concursul Tibor Varga, Sion, în 1983  şi premiul IV la Concursul P. I. Ceaikovski, Moscova, în 1986.

Prezenţă activă pe toate scenele din România încă din perioada studenţiei, Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin; Tchaikovsky Hall, Moscova; Teatro Monumental y Auditorium, Madrid; Smetana Hall, Praga; St. John’s Smith Square, Londra; Finlandia Hall, Helsinki, cu orchestre importante la Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra, Orchestrele Radio din Helsinki, Madrid, Filarmonica din Moscova etc. A colaborat cu maeştri cunoscuţi ca Leif Segerstam, Jukka Pekka Saraste, Erich Bergel, Yuri Simonov şi cu toţi dirijorii români. A efectuat numeroase turnee de concerte şi recitaluri în toate ţările Europei, în Taiwan, America de Sud şi cea de Nord, Africa de Sud, a fost invitată a Festivalului Prague Spring şi la Helsinki Festival.

A efectuat numeroase înregistrări, multe dintre ele editate pe CD, cu concertele de Mozart, Ceaikovski, Mendelssohn-Bartholdy, Anotimpurile de Vivaldi şi cu cele două Concerte de George Lloyd, alături de renumita orchestră Philarmonia din Londra.

 

 

Andrei Banciu

Născut în 1985 la Timişoara, a început studiul pianului cu prof. Maria Bodo la Liceul de Muzică Ion Vidu. Din 2003 a urmat cursurile Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, cu Maria Bodo (pian) şi Remus Georgescu (muzică de cameră). Între 2006 și 2010 a studiat la Universität der Künste Berlin, la clasa de pian a Prof. Klaus Hellwig, apoi timp de un semestru, între 2010 și 2011, a frecventat cursurile Institutului de Muzicologie din cadrul Universităţii din Leipzig, iar între 2011 și 2013 a absolvit un Master la Hochschule für Musik Hanns Eisler din Berlin, la clasa de pian a Prof. Fabio Bidini şi clasa de lied a Prof. Wolfram Rieger. A participat la cursuri de pian şi muzică de cameră cu Tamas Vesmas, Paul Badura-Skoda, Pascal Devoyon, Rainer Becker, Karl-Heinz Kämmerling, Jacques Rouvier, Rudolf Buchbinder şi Menahem Pressler.

Din 1995 este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale, printre care Rovere d’oro Italia (1995), Jeunesses Musicales, București (1998, 2002), Kissinger Klavierolympiade, Bad Kissingen (2004), Bela Bartók, Szeged (2006), Ella Phillipp, Timisoara (2006) și Artur Schnabel, Berlin (2010).

 În 2015 obţine o bursă ca finalist al Deutscher Musikwettbewerb in Lübeck şi este selectat în cadrul celei de a 60-a stagiuni de concerte organizate de Deutscher Musikrat. În septembrie 2015 obţine, împreună cu violonista Ioana Cristina Goicea, premiul al II-lea la concursul de muzică de cameră Premio Trio di Trieste în Italia, în urma căruia duo-ul este invitat sa concerteze împreună cu orchestra de cameră I virtuosi italiani la Teatro Ristori din Verona, iar în octombrie 2017 debutează, împreună cu violonista Ioana Cristina Goicea, la Concertgebouw Amsterdam.

A fost bursier al Paul Hindemith Gesellschaft, Berlin, Konrad Adenauer Stiftung, Studienstiftung des deutschen Volkes, Erich Andreas Stiftung și al Richard Wagner Stipendienstiftung.

Începând cu anul 2000 a concertat cu orchestre în România, Belgia, Egipt, a susţinut recitaluri în Germania (în cadrul unor festivaluri precum Kissinger Sommer, Bad Kissingen, Europäische Wochen, Passau, Schleswig-Holstein Musik Festival, Festival Pontino di Musica), în Statele Unite, Polonia, Ungaria, Olanda, Italia, precum şi concerte de muzică de cameră împreună cu Trio-ul de coarde Jacques Thibaud, în Germania şi Statele Unite. În anul 2009 a susţinut un turneu de concerte împreună cu violonistul Leonard Schreiber, în Olanda, Belgia, Franţa (Maison de Radio France, Paris), Marea Britanie (Royal Festival Hall, Londra), iar în 2013 un turneu de concerte în Italia alături de violonista Ioana Cristina Goicea.

Între 2010 și 2013 a predat muzica de cameră în cadrul festivalului şi cursului de muzică de cameră Musica Mundi din Belgia, unde în 2012 a susţinut un concert cu orchestra festivalului, sub bagheta lui Maxim Vengerov, iar în 2013 a participat în cadrul concertului aniversar al festivalului, alaturi de Brussels Chamber Orchestra. Din 2010 este membru al ansamblului Jacques Thibaud, alături de Eleonore Pameijer (flaut), Burkhard Maiss (vioară) şi Bogdan Jianu (violoncel), împreună cu care a susţinut numeroase concerte în Germania şi Olanda. Între 2012 și 2016 a fost pianist acompaniator al clasei de vioară a Marianei Sîrbu la Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn Bartholdy, Leipzig, iar începând cu anul 2016 este pianist acompaniator al claselor de vioară din cadrul Hochschule für Musik Franz Liszt, Weimar. În 2012 a înregistrat un CD cu Trio-urile pentru pian, vioară şi violoncel ale compozitorului francez Alexis de Castillon, iar în anul 2015 un CD cu lucrări pentru pian solo de Haydn, Schubert, Mendelssohn, Brahms şi Janacek. Înregistrări din concertele sale au fost difuzate la Bayerischer Rundfunk, Deutschlandfunk, Radio 4 Nederlands, Radio France, Radio RAI 3, Italia.

(Biografii preluate)